Magistrica Dragana Đurašković je suvlasnica u preduzeću „DM KRISTAL“, koje je osnovano 2015. godine, a bavi se površinskim graviranjem raznih motiva unutar kristala. Riječ je o visoko sofisticiranoj tehnologiji izrade 2D i 3D modela po narudžbi koji je zahvaljujući toj firmi dostupan i u Crnoj Gori. Moguće je izgravirati bilo koji model u 3D obliku, kao što su: objekti, likovi, logoi, tekstovi, znakovi, vjerski i sportski motivi, grbovi, kulturno – istorijski spomenici, reljefi kao i mnogi drugi oblici u kristalu ne narušavajući njegov oblik i spoljašnji izgled.

   Izgravirani kristal je trajan, originalan i unikatan poklon koji može poslužiti za svaku priliku.Vrhunska tehnologija, u spoju sa prefinjenim kristalom, omogućava da se na vrlo jednostavan i brz način dođe do kvalitetnog suvenira sa raznim motivima. U ponudi se nalaze kristali sa raznim oblicima i veličinama, kao i privescima sa svjetlećim Led diodama u više boja. Svaki kristal posjeduje svoje privlačno pakovanje odnosno čvrstu kutiju obloženu svilom sa unutrašnje strane.

Draganu krasi veliki optimizam i entuzijazam koji joj pomaže pri suočavanju s raznim izazovima i nepredviđenim situacijama. Ona poručuje da ne treba odustajati od svojih ideja, ne  gubiti vrijeme jer je ono novac, a da problemi postoje da bi bili riješeni.

,,DM KRISTAL“ je dobitnik sertifikata za poslovnu izvrsnost 2016. godine i time spada u sam vrh privrednih društava u Crnoj Gori ovlašćenih za upotrebu statusa kao simbola bonitetne izvrsnosti.

DRAGANA: Odluka da se oprobam u pokretanju sopstvene proizvodnje potekla je iz velikog iskustva koje sam stekla kao direktorica proizvodnje u dvije velike fabrike. Početak je bio neizvjestan, ali je predstavljao izazov za mene. Odlučila sam se da pokrenem izradu nečeg što do tada nije postojalo na tržištu Crne Gore. To je bio mač s dvije oštrice. S jedne strane, prednost je bila što smo jedinstveni na tržišu, dok s druge strane je tinjao strah kako će proizvod biti prihvaćen.Vodila sam se tim da kupci zapravo ne znaju šta žele, dok im to ne pokažemo. Kvalitetan proizvod i dobra prezentacija uvijek ostavljaju pozitivan utisak. Klijenti su mi dali snagu da prevaziđem strah i da s još većim entizijazmom nastavim dalje.

Kao ličnost slovim za velikog perfekcionistu što mi je pomoglo u poslu kojim se bavim. Klijenti su to vrlo brzo prepoznali i vrednovali. Moj imperativ je – Napraviti dobar proizvod. Jedino tako proizvod može da se isplati na duže staze. Proizvodim 3D modele primjenom novih laserskih tehnologija u kristalima.Ova sofisticirana izrada zahtijeva veliku preciznost i tačnost. Takav odnos je važno ostvariti i s klijentima – profesionalan, iskren koji uliva povjerenje kod klijenata. Budite uporni, istrajni, ne bojte se napornog rada, metodični i detaljni – perfekcionisti do kraja i uspjeh je zagarantovan.

Najvažnije je da preduzetnica posjeduje entuzijazam, volju, želju i istrajnost da se suoči sa svim barijerama na koje svakodnevno nailazi.Naravno,jako je važna i podrška porodice. Žena mora da napravi balans između posla i porodice, ali kad ima bezuslovnu podršku supruga, kao u mom slučaju, sve je mnogo lakše.

Rizik u preduzetničkim vodama je prosto neizostavan. Odvažiti se i ući u preduzetničke vode nosi sa sobom rizik i neizvjesnost. Međutim, vjera u sebe, svoje znanje i umjeće vodi naprijed, a profit sam po sebi dolazi. Svaki početak je težak, bez obzira čime se bavite. Posebno je izazov pokrenuti neku proizvodnju, a uz to ste još žena na čelu te proizvodnje. Nekako je to predodređeno muškom polu, mada sam to prevazišla još u periodu studija mašinstva, a kasnije i praktično kao rukovodilac u fabrikama.Važno je postavljati kratkoročne i dugoročne ciljeve i savladavati ih. Fokusirati se na ono što radite i reći NE hiljadama drugih stvari. Naravno, ne odustajati od svoje ideje.

Kada je riječ o trenutnoj poslovnoj klimi i šta sve preuzeti da bi se stvorili bolji uslovi za poslovanje privatnih preduzeća, državne institucije treba da rade na smanjenju sive ekonomije do istrebljenja. Potrebna je njihova podrška mikro preduzećima kroz razne povlastice. Smanjiti  poreze i doprinose na primanja, povoljne kreditne linije, finansijsku podršku pri nabavci opreme i mašina. Svaki vid pomoći je jako važan, posebno kad ste na samom početku.

Što se tiče ambicija, koliko god njih ostvarila, uvijek se rodi nova. Naravno, tek sam na početku svog sna.Pošto sam se od početka opredjelila za primjenu novih tehnologija u proizvodnji, taj trend želim da nastavim i dalje prilikom širenja biznisa.

Podrška uspješnih žena je jako važna, ali nedovoljno razvijena kod nas. Definitivno treba raditi na ženskoj solidarnosti. Svako iskustvo i novo mišljenje je značajno. Treba se umrežavati, razmjenjivati iskustva, konstantno učiti i dijeliti znanje. Ženama koje kreću u preduzetničku priču poručila bih: Pasti – ustati, ali nikad ne odustati! Ako stvarno nešto želite, slijedite svoju strast i odbacite sve sumnje. Ne dozvolite da buka tuđih mišljenja nadјаča unutrašnji glas. Istrajnost je nešto što razdvaja uspješne od neuspješnih preduzetnica.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja