Država je u protekloj deceniji sa lokacije Porto Montenegra i njenog graničnog prelaza prihodovala preskromnih 656 hiljada eura po osnovu naplate akciza i poreza na dodatu vrijednost (PDV) na promet goriva, saopštili su iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da je Porto Montenegro ekskluzivna turistička destinacija i marina na crnogorskom primorju, koja pruža jahting usluge svijetu bogataša, piše Mina biznis.

„Zahvaljujući poreskim olakšicama prihod od prometa goriva za državnu kasu je očigledno više nego neodgovarajući“, rekli su iz ASP-a.

Upravo taj primjer je, kako tvrde, jedan od ilustrativnih pokazatelja dugogodišnje pogrešne poreske politike u zemlji koju je postavila bivša vlast, a koja demonstrira dominaciju interesa bogataša i privilegovanih na teret interesa građana.

Foto: Ilustracija, Porto Montenegro

Prema podacima ASP-a, naplata PDV-a po osnovu prometa goriva na graničnom prelazu u Tivtu, na lokaciji Porto Montenegro, od 2012. do kraja prošle godine iznosila je 203 hiljade eura.

„Tako je u 2012. godini prihodovano 827 EUR, godinu kasnije nepunih sedam hiljada, a narednih godina prosječno oko 30-ak hiljada eura. Prošle godine, koja je obilježena kovid epidemijom, naplata PDV-a od prometa goriva je iznosila oko pet hiljada eura“, precizirali su iz ASP-a.

Kada je u pitanju naplata akciza na promet goriva, ona je, prema podacima ASP-a, od 2011. do kraja prošle godine iznosila nepunih 452 hiljade eura.

„Najniža naplata bila je 2011. kada je iznosila 884 eura, a najveća 2017. kada je dostigla 95 hiljada. Prošle godine prihodovano je 12 hiljada eura od akciza“, navodi se u saopštenju.

Iz ASP-a su kazali da je nova Vlada najavila socijalnu pravdu i ispravljanje pogrešnih politika bivše vlasti, kako bi one bile u interesu svih građana i onih koji nemaju.

„Pored toga, a imajući u vidu jako loš finansijski kapacitet države, izmjene poreskih politika i veće zahvatanje od onih koji imaju, mogu biti značajan budući prihod za državnu kasu“, smatraju u toj NVO.

Iz ASP-a su podsjetili da je na dnevnom redu sjednice Skupštine trenutno ne samo Zakon o budžetu za ovu godinu, već i niz ekonomskih zakona, uključujući i Zakon o PDV-u.

„To poslanicima nove vlasti svakako treba da, već sada, predstavlja priliku za amandmanska djelovanja i ispravljanje dugogodišnjih pogrešnih, odnosno privilegujućih zakonskih politika“, zaključuje se u saopštenju.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja