Preduzetnica.me nastavlja sa serijom mini intervjua na temu Žensko preduzetništvo i korona virus. Naše današnje sagovornice su modna kreatorka Edita Nimanbegu, vlasnica agencije za računovodstvo “Katanja” Jelena Jokić Kovačev i izvršna direktorica i vlasnica firme “Habitat” i suvlasnica firme “Sofa Bed” Milanka Jovanović.

EDITA NIMANBEGU

Kakvo je Vaše mišljenje o virusu kovid 19. Imate li jasnu sliku šta se zaista dešava?

O virusu znam otprilike  koliko zna i svaki prosječan građanin. Međutim, toliko je različitih informacija i oprečnih mišljenja pa vjerujem da još niko nema baš jasnu sliku o tome šta se zapravo dešava. U svakom slučaju, pandemiju doživljavam kao odgovor prirode na ljudske postupke. Priroda nas zapravo upozorava koliko smo svi mali i nemoćni i koliko toga još ne znamo. Jedno je sigurno, korona će nas natjerati da dobro razmislimo o tome kakav svijet želimo i kako ćemo se ponašati ubuduće.

Kakve posledice ostavlja na ukupno društvo?

Posledice su već sada evidentne, veliki je broj umrlih, daleko veći oboljelih. Kovid 19 je praktično usporio svijet i uticao na sve društvene sfere, a u period ispred nas, tek ćemo vidjeti koliko i kako.

Po Vašoj laičkoj prognozi, koliko će trajati ovakva situacija?

Niko ne može predvidjeti koliko će zapravo trajati. Iskreno se nadam da neće još dugo.

Kako će se cijela situacija odraziti na poslovanje malih i mikro preduzeća?

Virus nas je zatekao potpuno nespremne, Niko nije razmišljao da može doći do ovako nečega. Pogođena su velika preduzeća, a srednja i mala preduzeća, naravno još i više. Poremećeni su dobavljački lanci, usporena je trgovina samim tim zaposlenost i prihodi. Ukoliko ovo potraje šteta svakako neće biti mala.

Da li će ženske kompanije “preživjeti”?

Svi smo u istom problem. Sigurno je da neće biti lako, trebaće puno truda, odricanja i vremena, ali optimista sam. Uspjećemo.

JELENA JOKIĆ KOVAČEV

Kakvo je Vaše mišljenje o virusu kovid -19. Imate li jasnu sliku šta se zaista dešava?

U moru različitih, često oprečnih informacija, nemoguće je imati jasnu sliku šta se zaista dešava. Biram da vjerujem da je sve ovo djelo majke prirode, koja nas je na malo surov način, ipak natjerala da se zaustavimo na tren, usporimo prebrze stilove života, okrenemo se najbližima i preispitamo šta je to što je zaista važno i šta je to što nas je kao društvo dovelo do toga da se osjećamo nezadovoljno, iscrpljeno, umorno i bez pravih rezultata. Crna Gora, kao ni mnoge balkanske zemlje, neće u velikoj mjeri biti pogođena, iz razloga što nama nikada nije ni bilo naročito dobro. Prošli smo krize, ratove, bombardovanja, političke nestabilnosti, narod je navikao na teže uslove života. Uz razne programe pomoći, sve će doći na svoje mjesto, prije ili kasnije.

Po Vašoj laičkoj prognozi, koliko će trajati ovakva situacija?

Imam optimistički pogled na svijet, vjerujem da će se kod nas situacija brzo stabilizovati, ali naravno ne u cjelosti. Sve dok se ne stvori osećaj sigurnosti na svjetskom nivou, posledice će se odražavati i na nas, na prvom mjestu zbog turizma. Neće biti lako uvjeriti narod da je bezbjedno putovati u druge zemlje, čak i kada sve prođe – na prvom mjestu zbog sigurnosti.Tu je i ekonomski faktor, sigurno je da će mogućnosti za trošenje novca na zadovoljstva biti prilično smanjene.

Kako će se cijela situacija odraziti na poslovanje malih i mikro preduzeća?

Kako u kojim preduzećima. Vjerujem da će oni koji su imali zdravu priču prije nastanka ove situacije naći način da prevaziđu probleme. Par mjeseci pauze, uz skromnu pomoć Vlade Crne Gore i programa kredita, mogu da dovedu do nastavka aktivnosti, naravno uz “stegnut kaiš” i pametno rukovođenje.

Da li će ženske kompanije “preživjeti”?

Vjerujem da mnoge hoće. U kriznim situacijama je jako važno ostati hladne glave, ne paničiti, i uraditi sve što je u našoj mogućnosti, onako kako najbolje umijemo. Za ono što je van našeg dometa,  možemo se samo moliti i vjerovati da će na kraju sve biti dobro.

MILANKA JOVANOVIĆ

Kakvo je Vaše mišljenje o virusu kovid 19. Imate li jasnu sliku šta se zaista dešava?

Teško je govoriti o jasnoj slici u trenutku kada postoji nemali broj nepoznanica o virusu kovid 19, i toliko različitih mišljenja u krugovima eminentnih stručnjaka u oblasti virusologije. Treba slušati stručna lica i pratiti preporuke SZO. Struci se mora vjerovati, to je jedini način da čovječanstvo izađe iz ovog momenta krize sa što manje negativnih posledica.

Kakve posledice ostavlja na ukupno društvo?

Od zdravlja, kako fizičkog tako i mentalnog, preko izmijenjenih životnih navika i načina funkcionisanja pa do oblasti ekonomije, posledice su brojne. Ono što je dobra strana svjetske krize izazvane ovim virusom, ako se to tako može postaviti, jeste da smo naučili kako da se prilagodimo internet poslovanju, ali i da ukažemo više poštovanja ljudima čije su nam djelatnosti prijeko potrebne, a koje se ne mogu obavljati online.

Po Vašoj laičkoj prognozi, koliko će trajati ovakva situacija?

Crnogorsko društvo je pokazalo velik stepen odgovornosti što se i vidi kroz svakodnevne izvještaje Instituta za javno zdravlje. Stoga, očekujem da će se aktuelna situacija ubrzo privesti kraju.

Kako će se cijela situacija odraziti na poslovanje malih i mikro preduzeća?

Bez državne pomoći u vidu finansijske podrške, poreskih i kreditnih olakšica, mikro i mala preduzeća su na velikom udaru. Njihovo poslovanje je, uslijed datih okolnosti, ako ne potpuno obustavljeno, onda umnogome otežano. Ranjivim kategorijama u biznisu je teže u datim okolnostima. Međutim, pravi preduzetnici, ako zaista imaju preduzetnički duh, se snađu u svakoj situaciji.

Da li će ženske kompanije “preživjeti”?

Sa stanovišta poslovne žene, supruge i majke, sa sigurnošću tvrdim da su žene više nego sposobne da biznise ne samo sačuvaju, nego i da, kroz aktuelne poteškoće, nađu model da ih unaprijede za buduće poslovanje. Višedecenijsko poslovanje mi je pokazalo da nijedna situacija ne može da me uhvati nespremnu i bez ideja, stoga imam samopouzdanje da me ni ova situacija neće “izbaciti iz šina”. Poznajem mnogo uspješnih žena koje imaju biznise, i stava sam da će ženske kompanije, ne samo preživjeti, već izaći iz sveopšte krize sa većim iskustvom i znanjem, a samim tim i većim mogućnostima za budući napredak.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja