Ljekari, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje od 1. oktobra na radno mjesto moći će da dođu isključivo uz digitalnu kovid-potvrdu, prenosi pobjeda.me.

Zeleno svijetlo dobiće na osnovu jednog od tri uslova, a to su vakcinacija, preboljevanje bolesti ili negativan test na kovid.

Ministar zdravstva Vili Beroš za Jutarnji list kaže da o uvođenju kovid-potvrde razgovaraju već nedjeljama, a zvanična odluka biće donijeta tokom sljedeće sedmice.

Foto: Ilustracija, pexels

„Samo uvođenje trebalo bi da bude početkom oktobra. Za takvu organizaciju ipak je potrebno vremena. Moramo održati sastanke s upravama bolnica, a naposljetku, i zaposleni će imati neko vrijeme da se ipak odluče za onu najbolju varijantu, vakcinaciju“, objašnjava Beroš i dodaje da je u toku nabavka testova za zaposlene.

U prvoj fazi testiranje za zaposlene biće besplatno, a planira se da se nakon mjesec i po ili dva, testiranja sprovode o vlastitom trošku. Iako većina smatra da je testiranje trebalo odmah naplatiti zaposlenima, jer se od zdravstvenog osoblja očekuje da bude vakcinisano, Beroš je odlučio da da vremena za prilagođavanje.

„Iako bi to bilo opravdano, nisam odmah za takav korak. Mišljenja sam da moramo svima omogućiti da još jednom razmisle i vakcinišu se“, smatra Beroš.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva, od 6. septembra u sistemu hrvatskog zdravstva dvjema dozama vakcinisano je 60,67 odsto zaposlenih, a niti jednu dozu nije primilo njih 33,56 odsto.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja