Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da uvodi novi porez kompanijama, kako bi odgovorio na porast cijena povezan s ratom u Ukrajini i finansirao nove odbrambene troškove.

Vijest dolazi nakon uvođenja drugog vanrednog stanja zbog ruske invazije na Ukrajinu, dok prvo vanredno stanje – povezano s pandemijom COVID-19 – ističe iduće sedmice, prenosi bankar.me.

U videosnimku objavljenom na Facebook-u, Orban tumači kako se novi porez odnosi na “banke, osiguravajuće kompanije, veleprodaju, trgovačke lance, te na energetske, telekomunikacijske i na avio-kompanije”.

Foto: Ilustracija, pexels

Tako izdvojen novac biće upotrijebljen već ove i 2023. godine za dvije stvari – jačanje vojske i ograničavanje cijene energenata i vode.

U obrazloženju je naveo da su ruska agresija na Ukrajinu i “politika sankcija Brisela” usmjerenih protiv Moskve doveli su do “porasta cijena”, koji, uz povećanje kamatnih stopa, “donosi dodatnu zaradu bankama i multinacionalnim kompanijama”.

Pojedinosti će biti objavljeni tokom dana.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja