Građani Srbije pred sudovima osporavaju zakonitost naplaćivanja naknada za obradu kredita i osiguranje stambenih kredita, banke su počele da gube sporove, i traže da neko riješi problem.

,, Očekujemo da država nađe neko rešenje za problem ogromnog broja tužbi klijenata protiv banaka i to što prije jer ovo više nije problem samo banaka i klijenata, već i društveni problem”, kazao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

Broj ovih tužbi, koje su zakrčile sudove, mjeri se desetinama hiljada, a predsjednik NLB grupe Blaž Brodnjak nedavno je izjavio da sudski sistem u državi treba da nađe rješenje za ovaj problem, koji bi banke mogao da košta čak 100 miliona eura, prenosi bankar.me.

Vladimir Vasić je ranije istakao da bi nerješavanje ovog problema moglo izazvati posljedice i po buduće klijente banaka, privredu ali i po investicioni rejting države.

Foto: Ilustracija, Pexels.com

Kada je riječ o mogućim posljedicama po buduće klijente, one bi se, kaže, mogle ogledati kroz skuplje bankarske usluge, odnosno veće kamatne stope.

Problem pravni rizik

„Kada banka dobije tužbu, ona istog trenutka mora da rezerviše određena sredstva za taj spor. Spor traje od jedne do tri godine i dokle god traje, ta sredstva su rezervisana, ne plasiraju se, a to znači manje novca u opticaju i samim tim cijena novca ide na gore”, objašnjava Vasić.

Prema njegovim riječima, drugi problem je pravni rizik jer je ovdje riječ o retroaktivnim, odnosno tužbama koje se odnose na vrijeme od prije 10 i više godina.

To je loša poruka potencijalnim investitorima koja, objašnjava on, kaže da nešto što se sada smatra da je u skladu sa zakonom, za 10-15 godina može se tumačiti drugačije.

Vasić navodi da je Narodna banka Srbije jasno stavila do znanja da je naplata naknada dozvoljena i da je to potvrdio i Evropski sud pravde.

„Ovaj sud je u novembru 2019. potvrdio da je naplata dozvoljena ako je klijent unaprijed upoznat sa svim troškovima, pa i njom, što kod nas jeste slučaj. Mislim da je bankarski sektor jedini koji ima taksativno nabrojane sve troškove koji ulaze u cenu koštanja”, kaže Vasić.

Ko zarađuje

Dodaje da je to postignuto kroz efektivnu kamatnu stopu kao gornju cijenu koštanja, a klijenti dobijaju i predlog ugovora, ugovor, kao i plan otplate kredita, gdje se opet vide svi troškovi.

Vasić ističe da se ove naknade naplaćuju svuda u Evropi, ali da tužbe zbog toga postoje samo u Srbiji i da se njima, zarad interesa nekih grupa, može poljuljati sistem stvaran godinama.

Na pitanje ko tu zarađuje i koliko, Vasić kaže da na tužbeni zahtjev klijenta advokati i drugi uključeni u proces podnošenja tužbi i vođenja sporova zarađuju 24 puta više.

Povodom tužbi, oglasio se i Međunarodni monetarni fond.

Ova finasijaka intitucija je ranije saopštila da bi pronalaženje brzog rješenja za sve veći broj sudskih postupaka protiv banaka, u kojima se osporava zakonitost naplaćivanja naknada za obradu kredita i osiguranje stambenih kredita, ojačalo finansijski sektor i poboljšalo poslovnu klimu.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja