Vlada Srbije je na juče održanoj sjednici donijela odluku da ograniči visinu cijena osnovnih životnih namirnica.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, ova odluka se odnosi na – šećer kristal, brašno tip T-400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso – but i UHT mlijeko sa 2,8 procenata mliječne masti, tako da one ne prelaze nivo cijena na dan 15. novembar 2021. godine.

Dodaje se da je ograničenje cijena utvrđeno kako bi se otklonile štetne posljedice i spriječili poremećaji na tržištu i neće se odnositi na snižene cijene (rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje) ukoliko su bile na snazi 15. novembra, već na redovne, odnosno cijene prije sniženja, prenosi gradski.me.

Odlukom, koja će biti primjenjivana u trajanju od 60 dana, predviđeno je da proizvođači ove proizvode ne smiju isporučivati u količinama manjim od prosječnih u posljednjih 12 mjeseci.

Za kršenje navedenih odredaba, predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do dva miliona dinara, kao i zabrana vršenja djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do jedne godine.

Foto: Ilustracija, pixabay

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je rekla da je na predlog tog ministarstva Vlada Srbije donijela Uredbu o ograničavanju proizvođačkih cijena i cijena na veliko i malo za pet osnovnih životnih namirnica, u trajanju od 60 dana.

„Donošenjem ove Uredbe cijene pomenutih proizvoda u naredna dva mjeseca ne smiju prelaziti nivo od 15. novembra ove godine. Vlada će u slučaju potrebe produžiti ovu mjeru i nakon isteka 60 dana”, rekla je Matić.

Ministarka je dodala da je mjera bila neophodna u cilju zaštite životnog standarda građana, budući da se u strukturi dnevne potrošnje prehrambenih proizvoda, najveći dio troškova odnosi upravo na artikle obuhvaćene ovom odlukom.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja