Američko tržište rada u maju je doživjelo veliki oporavak, sa 559.000 pozicija vraćenih u ekonomiju. Bio je to drugi značajan promašaj u očekivanjima analitičara, nakon velikog razočarenja u aprilu. Ekonomisti su predviđali 650.000 novih radnih mjesta u maju, dok je stopa nezaposlenosti pala na 5,8 posto.

Ovo je najniža stopa nezaposlenosti od marta 2020. godine, kada je iznosila 4,4 posto, a puni učinak blokade pandemije još se nije dogodio.

Ipak, Amerika i dalje ima 7,6 miliona manje radnih mjesta u odnosu na februar 2020. godine.

Stopa učešća radne snage u maju je iznosila 61,6 posto, što pokazuje da je stopa nezaposlenosti opala. To je veliko poboljšanje u odnosu na revidiranih 278.000 radnih mjesta dodanih u aprilu, prenosi rtcg.me.

Foto: Ilustracija, pixabay

Najveći broj poslova realizovao se u oblasti ugostiteljstva sa vraćenih 292.000 radnih mjesta, uglavnom u restoranima i barovima.

Kako se stvari vraćaju u normalu, s nepandemijskim potrebama u zdravstvenoj zaštiti i većim brojem školovanja, sektor zdravstva i obrazovanja takođe su otvorili nova radna mjesta, dok su poslovi u građevinarstvu i maloprodaji smanjeni.

Iako milioni ljudi ostaju nezaposleni ili su morali napustiti radno mjesto, preduzeća se žale na nedostatak radnika.

Kompanije povećavaju plate kako bi privukle i zadržale zaposlene. U međuvremenu, razne države najavile su da će ukinuti proširenu naknadu za nezaposlene iz doba pandemije prije službenog isteka u septembru. Hoće li to podstaći skok broja kandidata za posao- ostaje da se vidi.

Kritičari povećane pomoći za nezaposlene kažu da su veće isplate držale ljude u kućama, ali pandemija još nije gotova i radnici i dalje uravnotežuju rizike po zdravlje i izloženost, kao i brigu o djeci, sa povratkom na posao.

Velike su nade da će puni povratak u regularno školovanje u septembru omogućiti onima koji ostaju kod kuće, kako bi se čuvali, da se vrate na tržište rada.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja