Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 73 USD, podstaknute padom broja zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji je protumačen kao jasan znak oporavka ekonomije od koronakrize.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 72,77 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 51 cent višoj cijeni od 70,47 USD.

Trgovce je ohrabrio izvještaj američkog tržišta rada koji je pokazao da je broj novih zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost u prošloj sedmici pao na najniži nivo od početka pandemije koronavirusa, prenosi Mina biznis.

“Novi podaci o nezaposlenosti i tržištu rada, objavljeni u SAD-u, jasan su i pouzdan znak da oporavak ubrzava”, rekao je Louise Dickson iz Rystad Energya.

Foto: Ilustracija, Pixabay

On je kazao da pojačana ekonomska aktivnost znači i veću potrošnju energenata, dok je bolje stanje u ekonomiji preduslov za rast drumskog i vazdušnog saobraćaja.

Pozitivno je na tržištu odjeknuo i podatak o inflaciji u maju, koji najavljuje kontinuirani oporavak domaće potražnje od posljedica koronamjera. Cijene su porasle 0,6 odsto u odnosu na april, kada su skočile 0,8 odsto.

Izvještaji o inflaciji i tržištu rada raspršili su zabrinutost zbog slabe potražnje za gorivom u SAD-u na početku ljetne sezone vožnje, naznačene podatkom da su zalihe benzina prošle sedmice porasle sedam miliona barela.

Implicirana je potražnja pala na 8,48 miliona barela dnevno, s 9,15 miliona barela dnevno u prethodnoj sedmici, prema službenim podacima Vlade.

Indijska potražnja za gorivom u maju je pala na najniži nivo od avgusta prošle godine, zbog drugog talasa Covida-19 i mjera koje su zaustavile mobilnost i prigušile ekonomsku aktivnost u trećem po veličini svjetskom naftnom potrošaču.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojoj stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 71,19 USD, što znači da je porasla 1,38 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja