Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu 84 dolara, podržane oporavkom globalne potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 83,66 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 50 centi nižoj cijeni od 80,02 dolara.

Ekonomije širom svijeta oporavljaju se od posljedica pandemije koronavirusa i potražnja raste, a Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri drže se planova o postupnom povećanju snabdijevanja, uprkos učestalim zahtjevima da pojačaju proizvodnju.

Stabilnu cijenu nafte analitičar brokerske kuće OANDA, Jeffrey Halley, objašnjava prekomjernim kupovinama, ako je suditi po kratkoročnim tehničkim pokazateljima kao što je indeks RSI koji mjeri razmjere oscilacije cijena.

“Ne bi me nimalo čudilo kada bismo u nekom trenutku ove sedmice svjedočili naglim rasprodajama i padu cijenee barela za pet do osam dolara”, rekao je Halley.

Osim ograničenja snabdijevanja iz vodećih proizvođača, rast cijena nafte podržavaju i rekordne cijene gasa u Evropi, koje su podstakle neke proizvođače struje da pređu na druge energente.

Foto: Ilustracija, pixabay

Gas je u utorak u holandskom čvorištu TTF, mjeren ekvivalentom energije iz sirove nafte, koštao oko 169 dolara za barel, na osnovu relativne vrijednosti iste količine energije iz ta dva izvora, prema Reutersovoj računici utemeljenoj na podacima Eikona.

Cijene električne energije skočile su posljednjih sedmica na rekordne vrjednosti zbog raširenog manjka u snabdijevanju u Aziji, Evropi i Sjedinjenim meričkm Državama (SAD).

Očekuje se da će kriza u proizvodnji struje u Kini potrajati do kraja godine.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 82,53 dolara, što znači da je poskupio 99 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja