Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 74 dolara, balansirajući između očekivanja tijesnog snabdjevanja i straha da bi širenje delta varijante koronavirusa moglo omesti oporavak od pandemijske krize.

Na londonskom tržištu je cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 73,76 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 71,9 dolara.

Cijene nafte i druge rizične imovine pale su početkom sedmice zbog zabrinutosti koju je podstakao sve veći broj slučajeva zaraze delta sojem koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Velikoj Britaniji, Japanu i drugim zemljama, prigušivši sklonost ulagača rizičnijoj imovini, piše seebiz.eu.

Sredinom sedmice apetit je ojačao nakon dobrih poslovnih rezultata kompanija i rasta indeksa na Wall Streetu koji je potisnuo u drugi plan širenje delta varijante virusa.

Na tržištima nafte prevladalo je uvjerenje da će potražnja ostati jaka i da će cijene podržati pad zaliha i vakcinisanje sve više ljudi protiv covida 19.

Foto: Ilustracija, pixabay

Očekuje se da će potražnja rasti brže od ponude koja bi prema dogovoru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika u avgustu, septembru, oktobru, novembru i decembru trebalo da bude povećana po 400 hiljada barela dnevno.

Analitičari ANZ Researcha ističu da na tržištu polako shvataju da povećanje snabdjevanja od avgusta do decembra neće biti dovoljno da se sačuva ravnoteža na tržištu, dodajući da zalihe u SAD-u i članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i dalje padaju.

Američke zalihe sirove nafte porasle su u prošloj sedici 2,1 milion barela, ali zalihe u ključnom čvorištu u Cushingu pale su na najniži nivo od janunara prošle godine.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe njegovih članica u četvrtak je iznosila 72,09 dolara, što znači da je porasla 2,16 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja