Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 73 dolara, podstaknute zabrinutošću trgovaca zbog spore obnove američke proizvodnje nakon uragana Ida.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 73,47 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 64 centa višoj cijeni, od 70,36 dolara.

Tržište je i na početku ove sedmice fokusirano na sporu obnovu američke proizvodnje nakon pustošenja uragana Ida. Oko tri četvrtine proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaliva, oko 1,4 miliona barela dnevno, zaustavljeno je još od kraja avgusta, piše seebiz.eu.

“Uragan Ida jedinstven je po neto bikovskom uticaju na američku i globalnu naftnu bilansu – manje je uticao na potražnju nego na proizvodnju”, napisali su analitičari Goldman Sachsa u bilješci.

Broj aktivnih bušotinskih postrojenja porastao je ipak u prethodnih sedmicu, prema podacima Baker Hughesa, najavljujući da bi proizvodnja narednih sedmica mogla rasti.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Značajniji rast cijena zakočila je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), koja je u ponedjeljak snizila prognozu rasta potražnje u posljednja tri ovogodišnja mjeseca zbog širenja delta varijante koronavirusa, ocijenivši da će dalji oporavak biti odložen za narednu godinu.

OPEC sada očekuje da će potražnja za naftom u četvrtom tromjesečju rasti u prosjeku 99,7 miliona barela dnevno, za 110 hiljada barela dnevno slabije nego što su bili prognozirali u avgustu.

Cijene koči i najava Pekinga o prodaji nafte iz državnih rezervi radi pomoći rafinerijama, ali i nada da bi Iran i zapadni partneri mogli postići širi sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) postigla je u nedjelju dogovor s Iranom o servisiranju opreme za praćenje nuklearnih postrojenja, što znači i veće šanse za povratak iranske nafte na tržišta u slučaju ublažavanja sankcija Teheranu.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 71,98 dolara, što znači da je ojačala 16 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja