Cijene nafte porasle su u utorak iznad 80 USD, što je pokazatelj da trgovci najavu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o puštanju u opticaj 50 miliona barela tog energenta iz rezervi smatraju nedovoljnom da se obuzda rast cijena.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 80,23 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 22 centa višoj cijeni, od 76,97 dolara.

SAD je, kako je saopšteno iz Bjele kuće, objavio da će u koordinaciji s Kinom, Indijom, Južnom Korejom, Japanom i Velikom Britanijom plasirati na tržište naftu iz strateških rezervi kako bi se obuzdao rast cijena.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena saopštila je da će kompanijama staviti na raspolaganje 50 miliona barela nafte iz strateških rezervi koje će moći nabaviti kupovinom odnosno pozajmljvanjem.

Bareli će na tržište početi stizati sredinom i krajem decembra, piše seebiz.eu.

Foto: Ilustracija, pexels.com

Indija je najavila da će u opticaj pustiti pet miliona barela iz strateških rezervi.

“Najavljenih 50 miliona barela iz američkih strateških rezervi više je nego što je tržište očekivalo, ali uključuje 18 miliona barela koji su već najavljeni za prodaju”, saopštio je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

“Ukupna je brojka velika, ali pojedinosti pričaju skromniju priču”, smatra Staunovo.

Analitičari navode da će taj potez tek kratkoročno smiriti cijene, s obzirom na to da je nedovoljna ponuda dugoročni problem koji se nakon višegodišnjih nedovoljnih ulaganja našao u fokusu zbog naglog jačanja potražnje u periodu oporavka ekonomije od koronakrize.

“Zalihe ne pomažu u rješavanju problema neravnoteže koju su stvorila nedovoljna ulaganja i paralelno kontinuirano povećanje potražnje”, poručio je Staunovo.

Vodeći proizvođači u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupi njenih partnera na čelu s Rusijom odbijali su do sada ponovljene pozive Vašingtona da crpe više nafte.

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata, Suhail Al-Mazrouei, u utorak je rekao da njegova zemlja „ne vidi logiku” u povećanju snabdijevanja svjetskih tržišta u ovom trenutku.

“Tehnički podaci prikupljeni uoči sastanka OPEC+ početkom decembra pokazuju višak u snabdijevanju u prvom tromjesečju naredne godine”, rekao je Al-Mazrouei.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosla 78,9 dolara, što znači da je pojeftinio 1,42 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja