Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara nakon poruke vodećih proizvođača da će u kratkom roku smanjiti snbdijevanje ako se potražnja uruši zbog ograničenja kojima vlade suzbijaju širenje omikrona.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,91 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,58 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,73 dolara višoj cijeni, od 65,82 dolara, piše SEEbiz.eu.

U fokusu su tržišta Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici na čelu s Rusijom, koji su u četvrtak iznenadili odlukom da će uprkos pojavi nove varijante koronavirusa nastaviti da povećavaju snabdijevanje u januaru kao što su i planirali, 400 hiljada barela dnevno.

“Njihova odluka da nastave s povećanjem mjesečne proizvodnje sirove nafte znak je povjerenja u kratkoročne izglede potražnje. Drugim riječima, OPEC+ računa da nova varijanta omikron neće trajno uticati na naftnu potražnju”, zaključuje savjetodavna kompanija PVM u bilješci.

Vodeći proizvođači zadržali su mogućnost promjene politike u kratkom roku ukoliko potražnja strada zbog mjera kojima vlade pokušavaju da spriječe širenje omikrona. Poručili su i da bi se mogli ponovno sastati i prije početka iduće godine.

Foto: Ilustracija, pixabay

“Cijena barela u Londonu popela se na 71 dolara, što znači da je viša oko pet dolara od minimuma u četvrtak. Zašto? Zato što je OPEC+ rekao da bi u kratkom roku mogao preispitati odluku ako se stanje na tržištu promijeni”, rekao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

OPEC pritom muku muči s povećanjem proizvodnje zbog nedovoljnih ulaganja i odlaganja odražavanja bušotina u prošloj godini zbog pandemije.

Analitičari JPMorgana tvrde da je cijena u proteklim danima zbog omnikrona implicirao “prekomjeran” udarac potražnji, a globalni podaci o mobilnosti, kada se izuzme Kina, pokazali su da se mobilnost i dalje oporavlja i da je prošle sedmice bila na 93 odsto nivoa iz 2019.

“Za sada ne primjećujemo znake slabljenja potražnje na globalnom nivou”, napisali su analitičari američke banke u bilješci.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak koštao 70,03 dolara, što znači da mu je cijena pala 1,6 dolara u odnosu na prethodni dan.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja