Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 73 dolara, podržane očekivanjima tijesnog snabdijevanja do kraja godine zbog oporavka ekonomije od koronakrize.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 72,43 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 70,53 dolara, piše seebiz.eu.

Tržišta je podržala obnovljena sklonost ulagača rizičnijoj imovini, uključujući naftu, koja je potisnula u drugi plan neočekivani rast zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Analitičari procjenjuju da najavljeno povećanje snabdijevanja od dva miliona barela dnevno od avgusta do kraja godine, prema dogovoru vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznicima, neće biti dovoljno da zakoči opšti pad zaliha.

„Pojavile su se neke slabe tačke u oporavku potražnje za naftom, no to vjerovatno neće bitno promijeniti izglede“, smatraju analitičari investicione banke Morgan Stanley.

Foto: Ilustracija, pixabay

Potražnja bi uprkos tome trebalo da nadmaši ponudu u drugoj polovini godine.

“Oporavak globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) vjerovatno će na kraju biti nastavljen, podaci o zalihama i dalje su ohrabrujući, naše računice pokazuju približavanje potražnje ponudi u drugoj polovini godine, a očekujemo i da će OPEC ostati jedinstven”, naveli su iz Morgan Stanleya.

Analitičari investicione banke JPMorgan procjenjuju da će globalna potražnja u prosjeku u avgustu iznositi 99,6 miliona barela dnevno, što bi bilo 5,4 miliona barela dnevno više nego u avgustu. U četvrtom tromjesečju njen bi rast trebalo da uspori.

Značajniji rast cijena zakočio je neočekivani rast zaliha nafte u SAD-u u prošloj sedmici, za 2,1 milion barela, prema podacima Vlade u Vašingtonu objavljenim u srijedu.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 69,93 dolara, što znači da je pala 57 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja