Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 85 dolara, podstaknute prognozom da će potražnja znatno nadmašiti ponudu zbog prelaza industrije sa skupog gasa i uglja na naftne proizvode.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 82 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,82 dolara. U gotovo istom je iznosu poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 82,12 dolara, piše SEEbiz.eu.

Tržišta je i podstakla prognoza Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će nedovoljno snabdijevanje energentima povećati potražnju za naftom za 500 hiljada barela dnevno.

To bi značilo da će do januara i sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera, na kojem će se ponovo odlučivati o povećanju proizvodnje, potražnja biti veća od ponude za oko 700 hiljada barela dnevno.

Foto: Ilustracija, pixabay

Analitičari ujedno podsjećaju da su zalihe članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) na najnižem nivou od 2015. godine.

Potražnja raste paralelno sa oporavkom ekonomije od pandemijske krize, a dodatno je potpiruje prelaz industrije sa skupog gasa i uglja na mazut i dizel.

U takvim uslovima su ulagači ignorisali neočekivano snažan rast zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prošle sedmice, za čak 6,1 milion barela, prema podacima Ministarstva energetike, zbog pojačane prerade u rafinerijama.

Odvojeno je OPEC objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak koštao 82,5 dolara, što znači da je poskupio 71 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja