Na svjetskim tržištima su cijene nafte prošle sedmice znatno pale, nakon višesedmičnog rasta, jer se trgovci plaše da će povećanje kamata centralnih banaka izazvati usporavanje rasta svjetske ekonomije, a time i potražnje za naftom.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 7,3 odsto, na 113,12 dolara, najniži nivo od 20. maja, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 9,2 odsto, na 109,56 dolara, najniži nivo od 12. maja, prenosi SEEbiz.eu.

Prvi pad cijene nafte na londonskom tržištu u posljednjih pet sedmica posljedica je strahovanja trgovaca da će potražnja za ‘crnim zlatom’ oslabiti zbog usporavanja rasta globalne ekonomije jer centralne banke zbog visoke inflacije podižu kamatne stope.

Prošle sedmice je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) povećala ključne kamate čak 0,75 postotnih bodova, što je najveće jednokratno povećanje cijene novca još od 1994. godine.

Stoga se sada kreću u rasponu od 1,5 do 1,75 odsto, što je njihov najviši nivo od marta 2020. i izbijanja koronakrize.

A slijediće i dalja povećanja kamata, s obzirom na to da se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće na najvišim nivoima u 40 godina, iznad 8,5 odsto, pa bi, prema procjenama Fedovih čelnika, krajem godine kamate mogle dosegnuti i 3,4 odsto, najviši nivo od 2008. godine.

Foto: Ilustracija, pexels

Čelnici Feda smatraju da će privreda, uprkos oštrom povećanju kamata, izbjeći recesiju, no znatno su smanjili procjene rasta privrede u ovoj godini – s prethodnih 2,8 na 1,7 odsto.

Međutim, nijesu svi uvjereni da će Fed uspjeti ‘mekano prizemljiti’ privredu.

Analitičari Wells Fargo banke smatraju da sada postoji 50 odsto izgleda da će uskoro doći do recesije. I mnoge druge banke, uključujući Deutsche Bank i Morgan Stanley, upozoravaju da rastu rizici od recesije.

Osim Feda, prošle sedmice su kamate, među ostalim, povećale i britanska te švajcarska centralna banka.

I Evropska centralna banka (ECB) najavila je da će zbog inflacije podići kamatne stope u julu četvrtinu postotnog boda, a vjerovatno će ih ponovo podići i u septembru.

A zaoštravanje monetarne politike u svijetu zabrinulo je trgovce koji strahuju od recesije i smanjene potražnje za gorivom.

“U proteklim je danima makroekonomsko okruženje prevagnulo nad faktorima usko vezanima za naftu. Budući da je šire tržište zaokupljeno kamatnim stopama i inflacijom, i narativ na tržištu nafte mogao bi se više fokusirati na cjenovnu dostupnost nego na snabdjevanje”, kazao je Callum Macpherson iz firme Investec.

Pritisak na cijene nafte posljedica je i jačanja dolara, zbog čega nafta postaje skuplja za kupce u drugim valutama. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 0,45 odsto, pa se primaknuo najvišem nivou u 20 godina.

Evropsko tržište nafte, koje je pod pritiskom zbog sankcija Rusiji, moglo bi se stabilizovati i zahvaljujući uvozu nafte iz Venecuele.

Teret od 650 hiljada barela sirove nafte iz Venecuele, namijenjen italijanskom Eniju, spreman je za isplovljavanje, a riječ je o prvom izvozu nafte iz te zemlje u Evropu u zadnje dvije godine.

Venecuela, čija je naftna industrija pod američkim sankcijama, pojavila se kao moguća zamjena za dio količina ruske sirove nafte koje su pod sankcijama, uvedenim nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku svjetske ekonomije od koronakrize, od početka ove godine cijene nafte su, najviše zbog rata u Ukrajini, skočile gotovo 50 odsto.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja