Cijene sirove nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 74 USD, balansirajući između pada zaliha u Sjedinjenim Američkim Država (SAD) i jačeg dolara koji prigušuje potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela oslabila je 12 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 74,27 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 72,18 USD, prenosi Mina biznis.

Kočnica cijenama bilo je jači dolar nakon što je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) signalizovala da bi mogla podići kamatne stope godinu ranije i brže nego što je najavljivala.

Jači dolar smanjuje kupovnu moć imaoca ostalih valuta, što može prigušiti potražnju za naftom budući da su njene cijene iskazane u američkoj valuti.

Foto: Ilustracija, pixabay

Podršku cijenama pružili su zvanični podaci o američkim zalihama, koji su pokazali da su zalihe sirove nafte u prošloj sedmici naglo pale, jer su rafinerije pojačale preradu na najviši nivo od januara prošle godine, nagovješćujući kontinuirani rast potražnje.

Trgovce je ohrabio i podatak da su aktivnosti prerade u Kini, drugom po veličini svjetskom potrošaču nafte, u maju porasle 4,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, dostigavši rekordni nivo.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 73,16 USD, što znači da je porasla 1,09 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja