Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija, dok je Nasdaq indeks pao zbog preusmjeravanja kapitala iz tehnološkog u ciklične sektore.

Dow Jones porastao je 0,7 odsto na 34.113 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,27 odsto na 4.192 poena. Nasdaq indeks skliznuo je 0,48 odsto na 13.895 bodova, prenosi Mina biznis.

Najviše su porasle cijene dionica u cikličnim sektorima, kao što su potrošački, energetski i rudarski, koji bi trebalo da imaju najviše koristi od potpunog “otvaranja” ekonomije i ubrzanja oporavka od koronakrize.

S druge strane, slabije su prošli tehnološki i komunikacioni sektor, koji su prošle godine, za vrijeme “zatvaranja” privrede, predvodili po rastu cijena.

Foto: Ilustracija, pixabay

„Dionice koje su danas zabilježile najveći rast to zahvaljuju optimizmu u vezi ponovnog ‘otvaranja’ ekonomije, jer će ljudi izaći iz kuća i trošiti novce”, rekao je direktor u firmi Wedbush Securities, Michael James.

Nasdaq indeks je pao jer su cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Alphabet, Facebook i Microsoft, oslabile, premda su sve te kompanije ostvarile bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate u prvom tromjesečju.

Do sada je više od polovine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne izvještaje, pri čemu je njih oko 87 odsto zabilježilo veću dobit nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prethodnom tromjesečju porasle 46 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su prije dvije sedmice očekivali rast od oko 25 odsto.

Ostane li tako do kraja sezone objava rezultata, biće to najveći skok zarada od posljednjeg tromjesečja 2010. godine.

„To je već četvrto tromjesečje zaredom kako su prosječne zarade znatno premašile očekivanja”, rekao je analitičar u firmi Baird, Ross Mayfield.

Zbog toga ulagače nijesu pokolebali nešto slabiji nego što se očekivalo podaci o rastu proizvodne aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u aprilu.

Zahvaljujući snažnim zaradama kompanija, oporavku privrede, ogromnim fiskalnim podsticajima i izuzetno podsticajnoj monetarnoj politici američke centralne banke, prošle sedmice su S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli najviše vrijednosti u istoriji.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 odsto na 6.969 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,66 odsto na 15.236 poena, a pariski CAC 0,61 odsto na 6.307 bodova.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja