Evropska investiciona banka (EIB) koristiće blokčejn tehnologiju za izdavanje dvogodišnjih digitalnih obaveznica.

Blumberg saznaje da će EIB koristiti kriptovalutu Ethereum za registraciju digitalnih novčanica u vrijednosti od 100 miliona eura, prenosi bankar.me.

Investiciona banka Evropske unije angažovala je Goldman Saks grupaciju, Banko Santander i Societe Žerenal da se bave prodajom.

Ethereum u posljednje vrijeme privlači sve više pažnje. Na primjer, najveća svjetska berza finansijskih derivata CME Grup pokrenula je terminske poslove Iter fjučurs u februaru.

Foto: Ilustracija, cgi.tn

Ako EIB i drugi finansijski giganti počnu izdavati isplate na Ethereumu, moglo bi doći do masovnog usvajanja.

Predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard nedavno je izjavila da bi Evropska unija mogla da digitalni euro dobije do 2025. godine, pod uslovom da ta zamisao najprije dobije podršku članica eurozone koje imaju svoje predstavnike u upravnom dijelu ECB.

Član izvršnog odbora ECB Fabio Paneta poručio je zastupnicima Odbora Evropskog parlamenta za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON) da digitalni euro može biti uspješan samo ako zadovoljava potrebe i očekivanja građana.

“Za učesnike javnog savjetovanja pokazalo se da su najvažnije odlike digitalnog eura privatnost, sigurnost i široka upotrebljivost”, rekao je član uprave ECB, Fabio Paneta članovima Evropskog parlamenta.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja