Brisel – Članice Evropske unije početkom oktobra prihvatile su predlog Evropske komisije o ulaganju 998 miliona eura u ključne projekte evropske energetske infrastrukture.

Finansijska pomoć osiguraće se za sprovođenje deset projekata u skladu sa ciljevima Evropskog zelenog plana, prenosi B92.

EK je saopštila kako je 84 odsto sredstava namijenjeno za projekte u područjima električne energije i pametnih mreža.

Od deset projekata, dva su namijenjena prenosu električne energije, šest transportu CO2, a po jedan gasu i pametnim elektroenergetskim mrežama.

Foto: Unsplash, Ilustracija

Najveći iznos, ipak, namijenjen je Baltičkom projektu integracije, 720 miliona eura, te boljoj integraciji energetskih tržišta Estonije, Litvanije, Letonije i Poljske.

-Tih deset projekata doprinijeće modernijoj, sigurnijoj i pametnijoj energetskoj infrastrukturi, što je ključno za ostvarenje Evropskog zelenog plana i ispunjavanje naših ambicioznih klimatskih ciljeva za 2030. godinu – saopštila je komesarka za energetiku Kadri Simson.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja