Isporuke pametnih telefona širom svijeta opale su prošle godine za gotovo devet posto jer je pandemija koronavirusa uzela svoj danak globalnoj ekonomiji, prema analizi Digitimes Researcha.

Najveći pad zabilježen je u prva tri mjeseca 2020. godine, kada su globalne isporuke pametnih telefona opale za oko 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Tržište je takođe zabilježilo dvocifeni pad u drugom kvartalu godine, prenosi bankar.me.

Pad se smanjio na jednocifreni broj u periodu od jula do septembra, prije nego što je tržište konačno počelo da se oporavlja u posljednja tri mjeseca godine, pokazuju podaci Digitimes Researcha objavljeni ranije ove sedmice.

Za cijelu 2020. godinu kompanije su isporučile 1,24 milijarde jedinica – što je 8,8 posto manje nego prethodne godine, navodi se u izvještaju.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Razvoj 5G mreže

Uprkos ukupnom padu tržišta, telefoni sa omogućenom 5G mrežom bili su traženi prošle godine jer se superbrze mreže rapidno razvijaju širom svijeta. Isporuke takvih telefona porasle su više od deset puta, na 280-300 miliona jedinica.

Jedine kompanije koje su uspjele poslovati suprotno ovom tržišnom trendu bile su Apple i Xiaomi. Ove dvije marke koje se bore za titulu trećeg najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona, povećale su međugodišnje isporuke za više od 10 posto u 2020. godini, dok su isporuke vodeća dva proizvođača, Samsung i Huawei, zabilježile dvocifren pad.

Druge analitičke kompanije, poput Counterpointa i International Data Corporation (IDC), do sada nisu objavile podatke za cijelu pandemijsku godinu.

Međutim, podaci iz Digitimesa, iza kojeg stoje teškaši tehnološke industrije, odgovaraju predviđanjima IDC-a koji je ranije predvidio pad od 9,5 posto na svjetskom tržištu pametnih telefona, s isporukama od 1,2 milijarde jedinica u 2020. godini.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja