Godišnja stopa inflacije u Turskoj skočila je na gotovo 70 odsto u aprilu, a nagli rast cijena mnogim domaćinstvima čini nedostupnim i osnovne potrepštine zbog pada kupovne moći.

Maloprodajne cijene su u aprilu porasle 69,97 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, što je najveće takvo povećanje u Turskoj od 2002. godine.

U martu je godišnja stopa inflacije u Turskoj iznosila 61,14 odsto.

U SAD je godišnja stopa inflacije iznosila 6,6 odsto prošlog mjeseca, a u 19 zemalja eurozone 7,5 odsto. Neke centralne banke podižu kamatne stope radi obuzdavanja inflacije, prenosi rtcg.me.

U Turskoj, međutim, kritičari za skok cijena okrivljuju ekonomsku politiku predsjednika države Redžepa Tajipa Erdogana, koja favorizuje snižavanje kamatnih stopa radi podsticanja rasta i izvoza.

Turski lider se protivi visokim troškovima zaduživanja, tvrdeći da oni izazivaju inflaciju, suprotno konvencionalnom ekonomskom mišljenju.

Foto: Ilustracija, pixabay

Centralna banka Turske je od septembra 2021. do januara smanjila referentnu kamatnu stopu sa 19 na 14 odsto, uprkos visokoj inflaciji.

Turska lira je prošle godine izgubila 44 odsto vrijednosti u odnosu na američki dolar.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je dovela do skoka cijena gasa, nafte i žitarica, pogoršala je situaciju u Turskoj, zavisnoj od uvoza.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja