Grčka je juče prihodovala dvije i po milijarde eura poslije emitovanja državnih obaveznica sa rokom dospijeća od 10 godina, a za kojima je tražnja bila više od 10 puta veća.

Ministar finansija Hristos Staikuras rekao je da je prinos na posljednjoj aukciji bio blizu 0,9 odsto, prenosi rtcg.me.

Foto: Ilustracija, pexels.com

Obaveznice su prvi put emitovane krajem januara, kada je prikupljeno tri i po milijardi eura uz prinos blizu 0,8 odsto.

Vlada desnog centra nada se da će iskoristiti niske kamatne stope za poboljšanje dugoročne održivosti duga zemlje poslije tri uzastopna međunarodna paketa spašavanja okončana 2018. godine.

To je četvrti put da Grčka ove godine osluškuje stanje na tržištu.

Pandemija korona virusa je zemlju ponovo gurnula u recesiju 2020. godine, a očekuje se da će nacionalni dug ove godine dostići skoro 209 odsto godišnje proizvodnje, navela je Evropska komisija.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja