Berzanski indeksi na Wall Streetu u utorak su pali drugi dan zaredom, jer su ulagači oprezni uoči početka sezone poslovnih izvještaja kompanija, ali i objave podataka o inflaciji i poruka iz američke centralne banke Federalne rezerve (Fed).

Dow Jones je skliznuo 0,34 odsto na 34.378 bodova, dok je S&P 500 pao 0,24 odsto na 4.350 poena, a Nasdaq indeks 0,14 odsto na 14.465 bodova.

Cijene dionica su pale u šest od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše u komunikacionom, piše seebiz.eu.

To je posljedica opreza ulagača uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja počinje danas objavom finansijskog izvještaja JPMorgana, a potom i drugih velikih banaka.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 29,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

To bi trebalo da bude još jedan snažan kvartal po pitanju zarada. Ulagači se međutim plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u lancima nabavke, povećali troškove poslovanja i negativno uticali na rezultate kompanija.

Foto: Ilustracija, pixabay

„Institucionalni ulagači su oprezni, čekaju da vide kakve su zarade kompanija i kako su na njih uticali manjak sirovina, poremećaji u lancima nabavke i više kamate. Mnogi od tih faktora već su ugrađeni u cijene dionica na tržištu”, rekao je direktor u firmi Wedbush Securities, Michael James.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što će danas biti objavljeni dijelovi zapisnika s nedavne sjednice Fed-a, koji bi mogli precizirati kada će banka početi da smanjuje monetarne podsticaje.

Danas će biti objavljen i izvještaj o potrošačkim cijenama, koje će pokazati kako se kreće inflacija.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,23 odsto na 7.130 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,34 odsto na 15.146 poena, a pariski CAC 0,34 odsto na 6.548 bodova.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja