Cijene dionica na Wall Streetu u utorak su porasle, pa je S&P 500 dostigao novu rekordnu vrijednost, kao i Nasdaq, najviše zahvaljujući pozitivnim vijestima o vakcinama protiv koronavirusa.

Dow Jones ojačao je 0,35 odsto na 30.173 boda, dok je S&P 500 porastao 0,28 odsto na 3.702 poena, a Nasdaq indeks 0,5 odsto na 12.582 boda.

Ulagače su ohrabrile pozitivne vijesti o vakcinama protiv koronavirusa, pa su među najvećim dobitnicama bile dionice farmaceutskih kompanija, prenosi Mina biznis.

Dionica Johnson & Johnsona poskupila je 1,7 odsto, nakon što je kompanija poručila da bi testiranje njene potencijalne vakcine moglo biti završeno u januaru, ranije nego što se očekivalo.

Foto: Ilustracija, Pinterest

Cijena dionice Moderne skočila je 6,5 odsto, nakon što je Švajcarska povećala narudžbe vakcine od te kompanije, dok je dionica Pfizera poskupila 3,2 odsto, jer je ta kompanija prošla još jednu prepreku kako bi njena vakcina mogla biti korišćena u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Velika Britanija je u utorak postala prva zapadna zemlja koja je počela vakcinisati svoje stanovništvo protiv bolesti Covid-19, a ulagači se nadaju da će u SAD-u vakcinisanje početi do kraja godine.

Podršku tržištima već sedmicama pružaju pozitivne vijesti o vakcinama, jer ulagači očekuju da će se s primjenom vakcine ekonomska aktivnost normalizovati, a najveće svjetske privrede brzo oporaviti od koronakrize.

Osim vijesti o vakcini, podršku tržištima pruža i nada ulagača u dodatne fiskalne podsticaje u američkoj ekonomiji, o čemu pregovaraju predstavnici u Kongresu.

Ulagači se nadaju da će republikanci i demokrati postići dogovor o novom paketu podsticaja vrijednom oko 900 milijardi USD, ali i o finansiranju saveznih službi.

Kao i svake godine, pregovori o finansiranju vode se do posljednjeg trenutka, a ulagači se nadaju da će dogovor, barem o privremenom finansiranju, biti postignut do roka u petak i da se državne službe neće zatvoriti.

Na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks i frankfurtski DAX ojačali su neznatno na 6.558 bodova odnosno 13.278 poena. Pariski CAC oslabio je 0,23 odsto na 5.560 bodova.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja