Na svjetskim berzama prošle sedmice trgovalo se nesigurno jer je napredak u razvoju vakcine protiv koronavirusa podržavao tržišta, dok su ih vijesti o rekordnom rastu broja novozaraženih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi pritiskale.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skliznuo 0,7 odsto, na 29.263 boda, a S&P 500 0,8 odsto, na 3.557 poena. Nasdaq indeks ojačao je 0,2 odsto, na 11.854 boda, prenosi Mina biznis.

U ponedjeljak su Dow Jones i S&P 500 dostigli rekordne nivoe, nakon objave američke biotehnološke kompanije Moderna da se njena vakcina protiv Covid-19 pokazala efikasnom kod 94,5 odsto osoba vakcinisanih u kliničkim ispitivanjima.

Foto: Ilustracija, bankinovation.com

Međutim, narednih dana najveća svjetska berza našla pod pritiskom zbog niza vijesti o rekordnom broju novozaraženih koronavirusom u SAD-u i Evropi.

Zbog toga mnoge savezne države SAD-a i evropske zemlje uvode strože restriktivne mjere, što će usporiti oporavak ekonomije od koronakrize.

Neki podaci već ukazuju na to. Prošle sedmice broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u porastao 31 hiljadu, na 742 hiljade, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali pad tog broja.

To pokazuje da je oporavak tržišta rada posustao, a to znači i da se oporavak američke ekonomije iz recesije usporava.

Podršku tržištu pružile su vijesti da su predstavnici demokrata i republikanaca u Senatu dogovorili nastavak pregovora o novom paketu podsticajnih mjera.

Pregovori o tim mjerama traju već mjesecima, a prekinuti su uoči predsjedničkih izbora početkom novembra. Uskoro bi mogli biti nastavljeni.

I dok su Dow Jones i S&P 500 pali, Nasdaq indeks prošle sedmice blago porastao.

„Ovaj je scenario već viđen, investitori su na naznake slabosti gospodarstva potražili utočište u tehnološkom i drugim sektorima koji su otporniji na koronakrizu”, kazao je strateg u firmi LPL Financial, Ryan Detrick.

Krajem sedmice ulagače su zabrinule nesuglasice između ministarstva finansija SAD-a i centralne banke.

To je posljedica odluke ministra finansija Stevena Mnuchina o završetku nekoliko programa kreditiranja, uvedenih na početku koronakrize, a koje je sprovodila američka centralna banka.

Iako je Fed predložio da se ti programi nastave, Mnuchin je to odbio jer smatra da bi oko 450 milijardi USD tih sredstava trebalo biti na raspolaganju Kongresu za druge namjene i kreditiranje malih preduzeća.

Nesuglasice između Feda i ministarstva finansija nijesu česte, pa je to uznemirilo ulagače, premda ti programi kreditiranja kompanija i lokalnih jedinica nisu bili često korišteni.

Analitičari kažu da su ti programi, premda slabo korišteni, ulijevali sigurnost da će likvidnost i kreditiranje biti održani, ako se kriza pogorša.

Na evropskim berzama cijene dionica prošle sedmice su porasle, uprkos zaoštravanju restriktivnih mjera u mnogim zemljama zbog nepopustljivog širenja koronavirusa.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 odsto, na 6.351 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,5 odsto, na 13.137 bodova, a pariski CAC 2,1 odsto, na 5.495 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks ojačao 0,55 odsto, na 25.527 bodova, pa se kreće na najvišim nivoima u 29 godina.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja