Njemačka ekonomija je od početka pandemije pretrpjela ogromnu štetu, saopšteno je iz Instituta njemačke privrede (IW).

“Od početka pandemije njemačka ekonomija je izgubila 350 milijardi eura dodatne vrijednosti, najvećim dijelom zbog drastično smanjene privatne potrošnje“, navodi se u izvještaju IW-a.

Čak i ako bruto domaći proizvod (BDP) krajem ove godine dostigne pretpandemijski nivo, ostaje “ogromna razlika” u poređenju s pretpostavkom da do pandemije nikada nije došlo, prenosi seebiz.eu.

“Praznina nastala smanjivanjem dodate vrijednosti i prihoda će se popuniti tek ako u nadolazećim godinama budemo svjedočili snažnom ekonomskom rastu”, navodi se u izvještaju IW-a.

Nova Vlada za ovu godinu predviđa ekonomski rast od svega 3,6 odsto. Prethodna vlada je još u septembru polazila od stope ekonomskog rasta od 4,1 za ovu godinu.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Prošle godine zabilježen je ekonomski rast od 2,7 odsto nakon što je 2020. smanjen 4,6 odsto.

Prema prognozama IW-a u posljednje dvije godine pandemija je zbog mjera zatvaranja i poteškoća prilikom isporuka robe, prouzrokovala smanjenu privatnu potrošnju od 270 milijardi eura.

Ekonomisti s IW-a kod potrošača primjećuju i “promjenu ponašanja”.

“Građani su se iz straha od zaraze ustručavali od odlaska u bioskope i restorane čak i kada je to ponovo bilo moguće. Novac je umjesto toga završavao na štednji”, rekao je autor analize IW-a Michael Groemling.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja