Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 73 USD, podržane očekivanjima oporavka potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Evropi i Kini zahvaljujući vakcinisanju koje bi trebalo omogućiti ublažavanje koronamjera.

Na londonskom tržištu je cijena barela nafte porasla 13 centi u odnosu na prethodno zatvaranja, na 72,65 USD. U gotovo istom je iznosu barel bio u plusu i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 70,43 USD, prenosi Mina biznis.

U fokusu tržišta bila je ocjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će veliki proizvođači morati povećati proizvodnju kako bi podmirili potražnju koja bi do kraja naredne godine trebalo da se vrati na pretpandemijski nivo.

“OPEC+ mora otvoriti slavine kako bi svjetska tržišta nafte bila adekvatno snabdjevena”, poručila je IEA.

Foto: Ilustracija, pixabay

Agencija je ujedno upozorila da su rast potražnje i kratkoročne mjere zemalja u suprotnosti s njenim apelom da se obustavi finansiranje novih projekata vađenja nafte i gasa.

“Ima prostora da u narednoj godini 24 članice (inicijative) OPEC+, predvođene Saudijskom Arabijom i Rusijom, povećaju snabdjevanje sirove nafte 1,4 miliona barela dnevno iznad ciljanog nivoa za period od jula do marta naredne godine”, saopštile su agencije.

Analitičari su naveli znakove oporavka drumskog saobraćaja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi.

Ohrabruju podaci koji pokazuju da se drumski saobraćaj u Sjevernoj Americi i većem dijelu Evrope vraća na pretpandemijski nivo, ističu u ANZ Researchu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojoj stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 70,9 USD, što znači da je pala 31 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja