Na Wall Streetu se u utorak trgovalo oprezno, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones indeks blago porasli, dok je Nasdaq oslabio drugi dan zaredom, zbog pada cijena dionica nekoliko velikih tehnoloških kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,55 odsto na 35.813 bodova, a S&P 500 0,17 odsto na 4.690 poena. Nasdaq indeks oslabio je 0,5 odsto na 15.775 bodova.

Među najvećim gubitnicama bile su dionice Tesle, Microsofta i drugih velikih tehnoloških kompanija, jer su ulagači odlučili da prodaju dionice koje su osjetljive na rast kamatnih stopa, piše seebiz.eu.

S druge strane, kako se očekuje rast kamata, porasle su cijene dionica banaka, a zahvaljujući rastu cijena nafte, ojačao je i energetski sektor.

U ponedjeljak je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Joe Biden, imenovao Jeromea Powella za čelnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed).

Foto: Ilustracija, Getty image

To je drugi mandat Powella na čelu Fed-a, što znači da ne bi trebalo da dođe do naglih promjena u monetarnoj politici, dok se privreda oporavlja od koronakrize.

Međutim, u SAD-u je inflacija u oktobru dostigla najvišu vrijednost u 30 godina, a već se pet mjeseci kreće iznad pet odsto, znatno iznad planirane grance Fed-a od dva odsto.

To bi moglo natjerati centralnu banku na povećanje ključnih kamatnih stopa prije nego što se očekivalo.

Tako sada analitičari i trgovci očekuju povećanje ključnih kamatnih stopa za 0,25 procentnih poena do narednog juna, dok se do sada povećanje cijene novca očekivalo u julu.

„Tržište je bez jasnog smjera zbog praznikom skraćene sedmice i vodi se očekivanjima u vezi sa povećanjem kamata, što ulagačima daje dodatni razlog za povlačenje zarade s precijenjenog tržišta”, rekao je strateg u firmi CFRA Research, Sam Stovall.

Sjutra se na Wall Streetu neće raditi zbog Dana zahvalnosti, dok će se u petak raditi skraćeno.

A na većini evropskih berzi cijene dionica su većinom pale.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 odsto na 7.266 bodova, ali je frankfurtski DAX skliznuo 1,11 odsto na 15.937 bodova, a pariski CAC 0,85 odsto na 7.044 poena.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja