Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 88 dolara pod pritiskom neočekivanog rasta američkih zaliha nafte i goriva i dobitonosnih prodaja kojima su investitori nastojali unovčiti njihov skok u proteklim danima.

Na londonskom tržištu je cijena barela pala 85 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 87,53 dolara. U gotovo istom iznosu smanjena je i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 84,68 USD, prenosi seebiz.eu.

Uzlet cijena iz proteklih dana posustao je u četvrtak kada su trgovinu u Londonu i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zaključile u blagom minusu, nakon što je izvještaj Američkog instituta za naftu (API) pokazao rast zaliha u prošloj sedmici, a kočnica su im bile i dobitonosne prodaje.

“Nastavljeni pad tokom dana vjerovatno je rezultat kombinacije dobitonosnih prodaja uoči vikenda i izostanka novih bikovskih katalizatora”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a, napomenuvši da su i službeni podaci o zalihama u SAD-u nepovoljno uticali na cijene.

Ministarstvo energetike izvijestilo je da su zalihe u SAD-u u prošloj sedmici porasle prvi put od novembra, a povećane su i zalihe benzina, dostigavši najviši nivo u 11 mjeseci.

Foto: Ilustracija, pixabay

U procjenama uticaja na okolinu vlada je izvijestila i o blagom padu aktivnosti prerade u rafinerijama, što signalizira smanjenu potražnju za naftom.

Analitičari procjenjuju da silazni trend neće potrajati, pozivajući se na probleme u snabdjevanju i na snažnu potražnju.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupom nezavisnih na čelu s Rusijom imaju problema s povećanjem proizvodnje za 400 hiljada barela dnevno u periodu od mjesec.

Zabrinutost zbog tijesnog snabdjevanja potpiruju i napetosti u istočnoj Evropi i na Bliskom istoku. Vodeći ruski i američki diplomati izjavili su da šanse da na pregovorima izglade nesuglasice oko Ukrajine nijesu velike.

OPEC je u izdvojenom izvještaju objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak koštao 88,55 dolara, što znači da se nije znatnije promijenio u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja