Podrška najpogođenijim zajednicama, jačanje solidarnosti i univerzalni pristup zdravstvenim uslugama treba da budu prioriteti međunarodne zajednice u odgovoru na pandemiju KOVID-19, ocijenili su crnogorski građani koji su se uključili u globalne konsultacije pokrenute povodom 75. godišnjice postojanja Ujedinjenih nacija.

Iz UN-a saopšteno je da su konsultacije, koje su pokrenute u januaru ove godine i sprovedene širom svijeta, omogućile da se čuju snažni pozivi da se djeluje na polju nejednakosti i klimatskih promjena, kao i apeli za veću solidarnost.

-Kroz različite forme dijaloga, UN su pitale ljude iz svih krajeva svijeta o njihovim nadama i strahovima za budućnost – kaže se u saopštenju.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova posebno je naglasila aktivno učešće Crne Gore u tom procesu.

-Više od jedan odsto crnogorske populacije aktivno se uključilo u globalni dijalog o budućnosti međunarodne saradnje, direktno ukazujući na razvojne prioritete, rastuće izazove i moguća rješenja – kazala je Gašparikova.

UN Foto: Getty Images

Ona je rekla da stavovi građana Crne Gore u dobroj mjeri korespondiraju sa globalnim ishodima dijaloga UN75.

Gašparikova je kazala da je istraživanje UN75 pokazalo da građani Crne Gore vrlo jasno i realno sagledavaju globalna zbivanja i trendove.

Ona je rekla da posebno ohrabruje činjenica da jasno prepoznaju važnost multilateralizma, budući da je većina učesnika označila međunarodnu saradnju kao esencijalnu u suočavanju sa ključnim izazovima koji predstoje.

-Prema mišljenju građana Crne Gore, prioriteti međunarodne zajednice u odgovoru na pandemiju KOVID-19 moraju biti podrška najpogođenijim zajednicama, jačanje solidarnosti, kao i neophodnost univerzalnog pristupa zdarvstvenim uslugama – kaže se u saopštenju.

Navodi se da kada je riječ o globalnim razvojnim prioritetima, crnogorski građani ističu veće poštovanje ljudskih prava, bolju zaštitu životne sredine i veće mogućnosti zapošljavanja.

Klimatske promjene, oružani sukobi i rizici vezani za zdravlje su globalni trendovi koji će, kako smatraju građani Crne Gore, obilježiti budućnost.

Iz UN-a kazali su da je u konsultacijama do 21. septembra učestvovalo više od milion ljudi iz svih zemalja svijeta i svih sfera života.

Prema njihovim riječima, ispitanici iz različitih regiona, starosnih i društvenih grupa bili su jedinstveni u pogledu prioriteta za budućnost.

Navodi se da je u jeku krize koju uzrokuje pandemija KOVID-19, neposredni prioritet za većinu ispitanika bolji pristup osnovnim uslugama – zdravstvenoj zaštiti, bezbjednoj vodi i sanitarijama, kao i obrazovanju, praćen većom međunarodnom solidarnošću i većom podrškom onima koji su najteže pogođeni.

Tu, kako se dodaje, spadaju i smanjenje nejednakosti i obnova inkluzivnije ekonomije.

-Kada je riječ o izazovima koje nosi budućnost, najveću zabrinutost izazivaju klimatska kriza i uništavanje prirodnog okruženja. U ostale prioritete spadaju obezbjeđivanje većeg poštovanja ljudskih prava, rješavanje sukoba, borba protiv siromaštva i smanjenje korupcije – navodi se u saopštenju.

Iz UN rekli su da više od 87 odsto ispitanika smatra da je globalna saradnja od suštinskog značaja za suočavanje sa današnjim izazovima i da je pandemija međunarodnu saradnju učinila još nužnijom.

-Nakon 75 godina od osnivanja, šest od deset učesnika dijaloga vjeruje da su UN svijet učinile boljim mjestom. Kada posmatraju budućnost, 74 odsto njih vidi UN kao „ključne” u suočavanje sa budućim izazovima – naveli su iz UN-a.

Međutim, kako su kazali, ispitanici žele da se UN promijene i inoviraju, da u 21. vijeku budu inkluzivnije za razne aktere i postanu transparentnije, odgovornije i djelotvornije.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja