Povećanje kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi (Fed) moglo da bude “hladan tuš” za ionako slab ekonomski oporavak određenih zemalja, ocijenila je generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgieva.

Ona je, u obraćanju putem video linka na virtuelnom događaju Davos Agenda, upozorila da bi podizanje referentne kamate u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) moglo da ima znatne implikacije na zemlje sa višim nivoom duga denominovanog u dolarima, prenosi gradski.me.

Ona je rekla da je zbog toga izuzetno važno da FED jasno izloži planove kako bi se spriječila iznenađenja. Podizanje američke ključne kamate moglo bi zemljama da učini skupljim servisiranje duga denominovanog u dolarima.

Georgieva je dodala da je poruka MMF-a zemljama sa visokim nivoom dolarskog duga da dejstvuju odmah.

“Ako možete da produžite rokove otplate, učinite to. Ako imate valutne neusklađenosti, sada je trenutak da ih rješavate”, poručila je Georgieva.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Ona je navela da se najviše brine za zemlje s niskim prihodima koje imaju visok nivo takvog duga, ističući da je dvije trećine tih zemalja već sada ili u “dužničkom problemu” ili u opasnosti da upadnu u takvu situaciju, što je duplo više nego 2015.

MMF očekuje da će se globalni ekonomski oporavak nastaviti, ali će u izvjesnoj mjeri zamajac oslabiti, rekla je Georgieva. Ona smatra da bi stav kreatora monetarne politike u ovoj godini trebalo da bude “fleksibilnost politike”.

“Ova godina je kretanje stazom punom prepreka”, rekla je Georgieva, pominjući u tom kontekstu rizike kao što su rast inflacije, pandemija i visok nivo duga.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja