Cijene energije koje rastu i zabrinjavaju tržišta bi trebalo da se umire do kraja prvog tromjesečja 2022. godine, ocijenila je Gita Gopinat, glavna ekonomistkinja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

“Za sada, čak i kratkoročno, tokom nekoliko zimskih mjeseci cijene energije će biti visoke, očekujemo da će ponovo početi da padaju do kraja prvog tromjesečja iduće godine i tokom drugog tromjesečja,” rekla je Gopinat u intervjuu za agenciju Frans pres.

Ona je priznala da je veliki rizik ako bude jaka zima koja bi mogla da dovede do mnogo većih prekida struje i koji bi imali mnogo veći uticaj u svijetu, prenosi rtcg.me.

Foto: Ilustracija, pixabay

“Najgori scenario je da imamo posebno hladnu zimu u sjevernoj hemisferi sa rastom tražnje energije. I paralelno da nismo riješili problem sa poremećajima u lancima proizvodnje”, dodala je ona.

Ona ne očekuje da će kriza biti tako velika kao što je bila tokom 1970-ih zato što u cjelini svijet mnogo zavisi od energije. Ona je dodala da bi bio potreban mnogo veći rast cijena gasa i da bi to dovelo do stagflacije, odnosno do jako visoke inflacije i stagnacije rasta.

Tržišta su zabrinuta rastom cijena energenata koje pogađaju cio svijet.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja