Prošla finansijska godina koja je završila u martu 2021. posebno je bila dobra za Logitech, švajcarsku kompaniju koja se bavi proizvodnjom opreme za računare poput tastatura, miševa, web kamera i drugog.

U finansijskom izvještaju se navodi kako su u navedenom razdoblju povećali prihod za 76 posto u odnosu na godinu ranije, sa 2,98 milijardi dolara na čak 5,25 milijardi.

Razlog tome je što je u zadnjih godinu dana, zbog pandemije koronavirusa, većina kompanija svoje poslovanje preselila iz poslovnih, u kućne “kancelarije”. Shodno prelasku na takav model rada širom svijeta, porasla je i potražnja za informatičkom opremom, što je rezultiralo i povećanim prihodima proizvođačima takve opreme, prenosi bankar.me.

Foto: Ilustracija, pexels.com

Kada se pogleda dio koji govori o prodaji prema regionima jasno je kako su najveći deo finansijskog kolača dobili od Amerikanaca – oko 2,2 milijarde dolara.

Prihodi od kupaca iz EMEA (Evropa, Bliski Istok i Afrika) su nešto manji – oko 1,7 milijardi. Ali uprkos tome, zabilježeno je osjetno povećanje prihoda iz tog regiona – 84 posto.

Kako su rasli prihodi, rasli su i troškovi, posebno oni vezani uz oglašavanje i razvoj. Logitech navodi kako su 2021. na oglašavanje izdvojili 450 miliona dolara, dok su ranijih godina (2016 – 2020) izdvajali između 181,7 i 298,6 miliona dolara.

Kada je u pitanju razvoj opreme troškovi su narasli na 226,02 miliona dolara, dok su ranijih godina iznosili između 113,18 i 177,59 miliona dolara. Riječ je o povećanju troškova od 27 posto.

Uprkos tome što pojedine kompanije poput Applea zagovaraju što skoriji povratak u kancelarije, očekuje se da će dio njih zadržati hibridni model poslovanja i nakon pandemije, što je Logitechu prilika za nastavak rasta.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja