Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi skočili više od 1,5 odsto, najviše u više mjeseci, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima kompanija i popuštanju strahovanja od inflacije.

Dow Jones ojačao je 534 boda ili 1,56 odsto, na 34.912 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,71 odsto, na 4.438 poena, a Nasdaq indeks 1,73 odsto, na 14.823 boda, piše SEEbiz.eu.

Za S&P 500 to je najveći dnevni skok od marta, za Nasdaq od maja, a za Dow Jones od jula.

Pritom su cijene dionica u deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa porasle više od jedan odsto.

Najviše su, u prosjeku 2,3 odsto, porasle cijene u tehnološkom sektoru, zahvaljujući poskupljenju dionica Applea i Microsofta, koji imaju ogromnu tržišnu kapitalizaciju, a time i značajan udio u indeksima.

Znatno je, 1,5 odsto, porastao i S&P indeks bankarskog sektora, zahvaljujući rastu cijena dionica Citigroupa, Bank of America i Morgan Stanleya, nakon što su te banke izvijestile o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Foto: Ilustracija, pixabay

Tako je dobro počela sezona objava poslovnih rezultata za treće tromjesečje u kojoj analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa porasle oko 30 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

To bi trebalo da bude još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno uticali na rezultate kompanija.

Dobrom raspoloženju na tržištu doprinijeli su i podaci koji su pokazali da su proizvođačke cijene oslabile u septembru, što budi nadu da inflacioni pritisci popuštaju.

Isto tako, poboljšava se situacija na tržištu rada, pa je prošle sedmice broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao blizu najnižih nivoa u posljednjih 19 mjeseci.

„Zabrinutosti koje su vladale na tržištu u septembru, pa i prošle sedmice, u vezi sa inflacijom, višim kamatnim stopama i delta varijantom koronavirusa možda popuštaju. Nije sve to iza nas, no privremeno je situacija manje zabrinjavajuća, što otvara prostor za rast tržišta”, kazao je predsjednik u firmi Alan B. Lancz & Associates, Alan Lancz.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja