Industrijska proizvodnja u Turskoj ponovo je snažno porasla u aprilu, a skočio je i promet u maloprodaji, pokazali su podaci statističkog instituta.

Industrijska proizvodnja skočila je u aprilu kalendarski prilagođenih 10,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 9,8-postotnog rasta u martu.

Proizvodnja raste na godišnjem nivou od jula 2020, prenosi SEEbiz.

Među sektorima izdvaja se prerađivačka industrija stopom rasta od 11,9 odsto. Snažno je porasla i proizvodnja u sektoru vađenja ruda i kamena, 7,4 odsto.

Foto: Ilustracija, pexels

Sektor proizvodnje struje i gasa bilježio je stagnaciju.

Stagnaciju pokazuje i poređenje industrijske proizvodnje u odnosu na mart, kada je smanjena 1,7 odsto.

Odvojeni izvještaj Turkstata pokazao je naglo ubrzanje prometa u maloprodaji, koji je u aprilu porastao 14,7 odsto, najsnažnije od oktobra prošle godine. U martu je uvećan 2,7 odsto.

Kada se isključe motorna goriva, prodaja neprehrambenih proizvoda porasla je 31,3 odsto, dok je prodaja hrane, pića i duvana pala 1,1 odsto.

Na mjesečnom nivou promet u maloprodaji porastao je u aprilu 2,1 odsto, nakon 0,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Prodaja tako raste u okruženju visoke inflacije koja je u aprilu dostigla 70 odsto, podstaknuta u prvom redu dvostruko višim cijenama prevoza. Na mjesečnom nivou cijene su u aprilu porasle 7,25 odsto.

U maju je inflacija dodatno ojačala, dosegnuvši 73,5 odsto, pokazuju podaci Turkstata.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja