Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dostigao najvišu vrijednost u istoriji, jer su podaci, kako smatraju analitičari, potvrdili procjene američke centralne banke da bi jačanje inflacije moglo biti privremeno.

Dow Jones ojačao je neznatno na 34.466 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,47 odsto na 4.239 poena, a Nasdaq indeks 0,78 odsto na 14.020 bodova, prenosi Mina biznis.

Dugoočekivani izvještaj pokazao je da su potrošačke cijene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u maju porasle pet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što je njihov najveći rast od 2008. godine i veći nego što se očekivalo.

To je najviše posljedica rasta cijena avionskih karata, polovnih kamiona i nekih drugih proizvoda kojima cijene rastu zbog otvaranja ekonomije, pa bi, kako smatraju analitičari, rast inflacije doista mogao biti privremen, kao što to procjenjuje američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed).

Foto: Ilustracija, medium.com

To znači da će banka nastaviti da vodi podsticajnu monetarnu politiku, pa su splasnula strahovanja od zaoštravanja te politike.

„Najvažnije su brojke veće nego što se očekivalo, no kada se pogleda ispod površine, vidi se da je rast inflacije posljedica otvaranja privrede. Čini se da cijela ekonomija nije pregrijana, pa su ulagači odahnuli”, rekao je strateg u firmi LPL Financial, Ryan Detrick.

U narednom periodu bi, kako je rekao, rast privrede trebalo da usporava, pa bi trebalo da popuste i inflacioni pritisci.

Podsticajno je na tržište uticala i vijest da je Predstavnički dom američkog Kongresa prihvatio Predlog zakona o investicijama u sektoru prevoza, vrijedan 547 milijardi USD.

To je dio paketa infrastrukturnih ulaganja, vrijednih ukupno 2,3 biliona USD, o kojima Bijela kuća pregovara sa predstavnicima u Kongresu.

A na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,1 odsto na 7.088 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio blago na 15.571 poen, a pariski CAC 0,26 odsto na 6.546 bodova.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja