Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 63 USD, podržane očekivanjima sporog pokretanja američke proizvodnje nakon talasa polarne hladnoće i blagim oporavkom potražnje od koronakrize.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,24 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 59,47 USD, prenosi Mina biznis.

Polarni talas u Teksasu i drugim američkim državama u široj regiji Velike ravnice zaustavio je do četiri miliona barela proizvodnje nafte dnevno i 600 miliona prostornih metara gasa, procijenili su analitičari.

Foto: Ilustracija, pixabay

Zaposlenima na naftnim poljima vjerovatno će trebati nekoliko dana da odmrznu ventile i ponovo pokrenu sisteme i proizvodnju.

Rafinerijama će možda trebati i do tri sedmice, s obzirom na niski pritisak vode i probleme u snabdjevanju gasom i strujom, smatraju analitičari.

Problema nijesu pošteđeni ni proizvođači nafte iz škriljaca.

“Povučeno je tri četvrtine zaposlenih pa je mala vjerovatnoća da će proizvodnja nafte frakturiranjem biti skoro obnovljena”, navode u bilješci klijentima analitičari ANZ Researcha.

Tržištima je podršku pružila i procjena američke investicione banke Goldman Sachs da će cijena barela u drugom tromjesečju iznositi 70 USD, te 75 USD u periodu od jula do septembra. To je deset USD više nego što je banka do sada očekivala.

“Sada predviđamo da će cijene nafte skočiti ranije, na viši nivo, zahvaljujući nižim očekivanim zalihama i, barem kratkoročno, većim graničnim troškovima pokretanja istraživanja i proizvodnje”, napisali su analitičari Goldman Sachsa.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 61,3 USD, što znači da je pala 2,13 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja