Saldo od 585 milijardi eura prošle godine je stigao na tekuće i štedne račune u eurozoni, pokazala je analiza Deposit Solutionsa, jedne od najbrže rastućih FinTech kompanija u Evropi.

Obim štednje u eurozoni porastao je 48 odsto u odnosu na 2019. godinu, kada je iznosio 395 milijardi eura, prenosi investitor.me.

Od te svote čak 150 milijardi eura pripada njemačkim štedišama, ili 25,6 odsto, pokazalo je istraživanje koje na bankovne depozite ostvaruju trajno niske kamatne stope.

Foto: Ilustracija, Pixabay

U Njemačkoj je štednja porasla 37 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je više nego u Italiji gdje je skočila 32 odsto, ali manje nego u Francuskoj i Španiji, gdje je zabilježen rast od 72 odsto, odnosno 38 odsto.

U Velikoj Britaniji, koja se analizirala odvojeno od eurozone, štednja je porasla čak 170 odsto.

Od drugog tromjesečja prošle godine, protok novca na štednim računima veći je nego prethodnih godina, navodi se u studiji.

Na štednim računima u eurozoni krajem prošle godine bilo je oko 8,3 hiljada milijardi eura.

“Pad potrošnje i neizvjesno ekonomsko okruženje doveli su do toga da ljudi imaju novca na računima najviše do sada”, rekao je Tim Sievers, izvršni direktor Deposit Solutionsa.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja