Na Wall Streetu su cijene dionica pale i prošle sedmice, treće zaredom, a pale su i ostale najveće svjetske berze jer će uskoro zbog visoke inflacije američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) povećati kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice pao 4,6 odsto, na 34.265 bodova, dok je S&P 500 potonuo 5,7 odsto, na 4.397 poena, a Nasdaq indeks 7,6 odsto, na 13.768 bodova.

Za S&P 500 i Nasdaq indeks to je bio najveći sedmični gubitak od početka pandemije koronavirusa u martu 2020, prenosi seebiz.eu.

Pritom je Nasdaq indeks zaronio u područje korekcije, pa je sada oko 14 odsto ispod rekordnog nivoa, dostignutog u novembru prošle godine.

Ni S&P 500 nije daleko od korekcije, s obzirom na to da je u minusu više od osam odsto u odnosu na svoj rekordni nivo dostignut početkom januara.

To je posljedica daljeg pritiska na tehnološki, ali i druge dioničke sektore koji se temelje na rastu jer su u očekivanju povećanja ključnih kamata Feda porasli prinosi na američke državne obveznice.

Foto: Ilustracija, pixabay

Na referentne desetogodišnje obveznice prinosi su u jednom trenutku dostigli 1,9 odsto, najviši nivo u dvije godine, dok su se još početkom godine kretali oko 1,5 odsto.

Prinosi brzo rastu jer se špekuliše da bi Fed mogao agresivnije zaoštriti monetarnu politiku nego što se očekivalo kako bi suzbio inflaciju, koja je dostigla najviše nivoe u gotovo 40 godina.

Analitičari procjenjuju da bi Fed već u martu mogao povećati ključne kamate 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine.

„U nestabilnom smo periodu, valuacije su visoke, kamate rastu, izgledi su mutni. Ima više razloga za zabrinutost nego prije nekoliko mjeseci”, kazao je predsjednik u firmi Chase Investment Counsel, Peter Tuz.

U fokusu ulagača će naredne sedmice biti sjednica čelnika Feda, koja bi mogla dati jasniju sliku o budućem zaoštravanju monetarne politike.

Ulagači će pažljivo analizirati i kvartalne poslovne rezultate kompanija, a izvještaje će, među ostalim, objaviti tehnološki divovi, kao što su Apple, Microsoft i Tesla.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih više od 70 odsto nadmašilo je očekivanja po pitanju zarada.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porasle više od 20 odsto u odnosu na isti period godinu prije.

„S obzirom na sjednicu Feda i poslovne izvještaje, biće puno razloga za zabrinutost na tržištu naredne sedmice”, kazao je strateg u firmi The Leuthold Group, Jim Paulsen.

I na evropskim berzama cijene dionica su prošle sedmice pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,6 odsto, na 7.494 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,8 odsto, na 15.603 poena, a pariski CAC jedan odsto, na 7.068 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks pao 2,1 odsto, na 27.522 boda.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja