Turska lira je prekjuče pala za 16 posto u odnosu na dolar, čime su njeni ovogodišnji gubici porasli na 18 posto, a analitičari krive neortodoksnu ekonomsku politiku koju provodi država.

Pad lire podstakao je porast godišnje inflacije, koja je u aprilu dostigla rekordnih 70 posto.

Lira je bila relativno stabilna početkom godine, uglavnom zahvaljujući vladinoj politici koja štiti depozite lire od deprecijacije, kao i zbog toga što je centralna banka zadovoljavala potrebe tržišta za valutom kroz svoje rezerve, piše bankar.me.

Foto: Ilustracija,pixabay

Ali rat u Ukrajini počeo je da vrši pritisak na liru u martu, jer su zapadne sankcije Rusiji dovele do skoka cijena energenata, podižući ionako veliki račun za uvoz Turske i potičući inflaciju.

Iz univerzalne banke Commerzbank kažu da se ne može sa sigurnošću reći kada će lira vratiti ciljnu vrijednost. Iako se za sada ovaj nivo može činiti stabilnim, nije isključeno da turska valuta svakodnevno može slabiti.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja