Značaj zlata kao faktora stabilnosti ekonomije u kriznim vremenima je široko poznat, međutim, proteklih mjeseci bilježe i povećanu tražnju za drugim metalima. Srebro se na ovaj način pokazalo kao sigurno utočište i pojedini investitori čak očekuju da će ono nadmašiti žuti metal, piše investitor.me.

Prema podacima Silver instituta, tražnja za srebrnim kovanicama porasla je za 65 odsto tokom prva tri kvartala ove godine u odnosu na isti period lani. Do toga je došlo zbog pojačane prodaje na dva ključna tržišta kovanog novca – u Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkoj, pri čemu su oba zabilježila značajan dvocifreni dobitak tokom prvih devet mjeseci.

Posjedovanje srebra na globalnom nivou poraslo je za 297 miliona unci u toku ovog perioda, gotovo utrostručujući rast u odnosu na uporedni period prošle godine.

Foto: Ilustracija, logicno.com

Rast na američkom i njemačkom tržištu je djelimično nadoknađen slabijom tražnjom u Indiji, posebno posljednjih mjeseci.

Uprkos tome, dugoročne prognoze govore da i sa pomenutim rastom koji se trenutno odigrava, industrija srebra će 2020. zabilježiti ukupan pad od 10 odsto na godišnjem nivou.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja