Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks porastao, prvi put nakon pet dana pada, ali su ulagači i dalje oprezni dok čekaju nove ekonomske pokazatelje i detalje o predstojećem povećanju poreza.

Dow Jones porastao je 0,76 odsto na 34.869 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,23 odsto na 4.468 poena. Nasdaq indeks oslabio je neznatno na 15.105 bodova, piše seebiz.eu.

Slabost Nasdaqa posljedica je pada cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok se rast Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuje jačanju sektora koji bi trebalo da imaju najviše koristi od normalizacije ekonomske aktivnosti nakon koronakrize.

„Ovog mjeseca, za sada, nema puno pozitivnih iznenađenja. Ušli smo u još jedan period nesigurnosti u kojem bi se kapital mogao preusmjeriti u ciklične sektore”, rekla je direktorica strateškog sektora firme SoFi, Liz Young.

U fokusu ulagača bio je predlog američkog predsjednika Joe Bidena o budžetskom paketu vrijednom 3,5 biliona USD. Očekuje se da će taj predlog uključivati povećanje korporativnog poreza s 21 na 26,5 odsto.

Predložene poreske izmjene mogle bi, prema analitičarima Goldman Sachsa, smanjiti zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u narednoj godini oko pet odsto.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Ulagači su oprezni i zbog toga što će danas biti objavljen izvještaj o potrošačkim cijenama, koji će pokazati jačaju li inflacioni pritisci ili je rast inflacije posljednjih mjeseci bio privremen, kao što to tvrdi američka centralna banka.

„Ne očekujem da će se inflacija spustiti ispod dva odsto, gdje je bila prije pandemije. Čak i ako neki privremeni pritisci popuste, inflacija će ostati na višim vrijednostima nego što je bila prije”, rekla je Young.

Ove sedmice će biti objavljeni i izvještaji o potrošnji u maloprodaji te raspoloženju potrošača u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji će pokazati je li širenje delta varijante koronavirusa uticalo na potražnju.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks porastao je 0,56 odsto na 7.068 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,59 odsto na 15.701 poen, a pariski CAC 0,2 odsto na 6.676 bodova.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja