Zdravstveni radnici protestovali su juče širom Francuske tražeći više radnih mjesta i bolje plate u javnim bolnicama, nakon nekoliko godina smanjenja troškova zbog kojih su ljekari nespremno dočekali trenutak izbijanja pandemije koronavirusa.

Devet sindikata i kolektiva organizovalo je aktivnosti protesta, među kojima su demonstracije ispred Ministarstva zdravlja u Parizu i u desetinama drugih gradova, kako bi skrenuli pažnju vlade na rastuću zabrinutost zbog nedostatka osoblja, piše rtcg.me.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron obećao je preispitivanje sistema javnih bolnica i naručio hitnu reviziju do 1. jula.

Demonstranti se nadaju da će izvršiti pritisak na vladu u vrijeme kada Francuska ulazi u dva kruga parlamentarnih izbora koji počinju u nedelju.

Foto: Ilustracija, pexels

Demonstracije su bile održane ispred Ministarstva zdravlja i na drugim mjestima u Francuskoj, među kojima je i Šerbur u kome je Makron prošle nedjelje posjetio bolnicu i najavio jačanje službi hitne pomoći.

Jedan od zahtjeva je i ponovno zapošljavanje oko 15.000 zdravstvenih radnika koji su ostali bez posla jer su odbili da se vakcinišu protiv korona virusa.

Makronova vlada je prošle godine ponudila neznatno povećanje plata nekim bolničkim radnicima i odobrila novu opremu, ali medicinari kažu da su problemi dublji.

Uprkos kriznoj situaciji, demonstracije u Parizu nisu uspjele da privuku ogromne mase demonstranata.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja