Prosječna likvidna sredstva banaka u februaru su iznosila 1,45 milijardi eura, što je 1,04 odsto više nego u januaru.

Prosječna likvidna sredstva u februaru su u odnosu na isti mjesec prošle godine bila veća 34,58 odsto.

Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma, piše rtcg.me.

Bilansna suma banaka na kraju februara iznosila je 5,44 milijarde eura i zabilježila je rast od 1,47 odsto u odnosu na januar, dok je u odnosu na februar prošle godine porasla 16,72 odsto.

Foto: Ilustracija, Getty Image

U strukturi aktive banaka, u februaru su dominantno učešće od 62,71 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 22,3 odsto, hartije od vrijednosti sa 13,88 odsto, dok se 1,11 odsto odnosilo na preostale stavke aktive.

U strukturi pasive, dominantno učešće od 78,9 odsto ostvarili su depoziti, nakon kojih slijedi kapital sa 11,32 odsto, pozajmice sa šest odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 3,78 odsto ukupne pasive.

Ukupan kapital banaka na kraju februara iznosio je 615,69 miliona eura i bilježi rast od 0,33 odsto na mjesečnom nivou, a na godišnjem nivou 3,33 odsto.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja