Petrol grupa je za devet mjeseci 2020. godine ostvarila 2,29 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 30 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Neto dobit pala je za 49 posto na 40,5 miliona eura. Na poslovanje je uticao pad prodaje naftnih derivata, uglavnom zbog antikoronskih mjera na svim tržištima.

Situacija se pogoršala u martu pojavom novog koronavirusa.

Mjere koje su zemlje preduzele za suzbijanje pandemije, ograničavajući kretanje kako između zemalja, tako i između lokalnih zajednica, dovele su do značajnog pada prodaje naftnih derivata zbog ograničenja saobraćaja.

Za devet mjeseci Petrol grupa ostvarila je 301,9 miliona eura prilagođene bruto dobiti, što je 13 posto manje u odnosu na isti period prošle godine. Bruto operativna dobit pala je za četvrtinu na 114,4 miliona eura. Većina je generirsana prodajom naftnih derivata, petina prodajom robe i srodnih usluga, ostatak prodajom drugih izvora energije, energetskim i ekološkim rješenjima i proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora, piše bankar.me.

Grupa je prodala 2,3 miliona tona naftnih derivata u prvih devet mjeseci 2020. godine, što je pad od 21 posto, uglavnom zbog manje prodaje u maloprodaji kao rezultat Covid-19. Prodaja tečnog naftnog plina iznosila je 114.000 tona ili 17 posto manje. Prodaja električne energije zaustavila se na 15,7 teravat sati, a prodaja prirodnog gasa na 19,9 teravat sati.

Foto: Ilustracija, ba.ekapija.com

Grupa Petrol u prvih devet mjeseci ostvarila je 345,2 miliona eura prihoda od prodaje robe, što je tri posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Krajem septembra imao je preko 510 benzinskih pumpi, od čega 318 u Sloveniji, 110 u Hrvatskoj, 42 u Bosni i Hercegovini, 15 u Srbiji, 15 u Crnoj Gori i 10 na Kosovu.

Zbog neizvjesne situacije, Grupa je pripremila različite scenarije za ovogodišnje poslovanje. Predviđa se da bi količina naftnih derivata mogla doseći između 83 i 86 posto lanjskih. Grupa bi mogla ostvariti bruto operativni profit između 73 i 79 posto prošlogodišnjeg i između 77 i 84 posto bez jednokratnih događaja, jer je prošle godine iz njega isključeno ukidanje odredbi za tužbe i kazne za okončane postupke u 2019. godini, koje imaju ukupan učinak od 11,1 milion eura.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja