Crnogorska ekonomija ojačaće ove godine oko pet odsto. To su najnovije procjene Ministarstva ekonomskog razvoja. Državna sekretarka tog ministarstva, Milena Lipovina Božović, kaže da će oporavak ekonomije najviše zavisiti od ljetnje turističke sezone.

Statistika pokazuje i da je od početka pandemije po osnovu subvencija na zarade isplaćeno oko 70 miliona eura, te da Vlada razmišlja da nastavi subvencionisanje ugroženih djelatnosti, prenosi rtcg.me.

Zadovoljni su u Ministarstvu ekonomskog razvoja primjenom četvrtog paketa pomoći građanima i privredi. Podrška vrijedna nešto više od 163 miliona eura pošla je u prave ruke kažu u resornom Ministarstvu.

Foto: Ilustracija,Pixabay

“Ovaj dio za građane je realizovan u potpunosti u toku februara. Isplaćeno je šest i po miliona eura iz budžeta i to za nešto manje od 100.000 građana. Drugi segment koji je namijenjen privredi realizuje se kroz program subvencija i to sve teče u skladu sa planiranom dinamikom”, kazala je Lipovina Božović.

Na pitanje da li se razmišlja i o petom paketu mjera Božović je kazala da su stalno u stanju pripravnosti.

“Osluškujemo ono što su dešavanja u privredi i ono što je realno stanje. Bez obzira što je ovaj paket ograničen na prvi kvartal razmišljamo o nastavku podrške za naredni period. Naravno, ne treba imati prevelika očekivanja. Mi bismo svi voljeli da su ta sredstva mnogo veća, ali svi moramo imati u obzir kakvo je stanje u budžetu”, poručila je ona.

Odgovarajući na pitanje postoji li računica koliko je novca potrošeno od početka epidemije, Lipovina Božović je kazala da prvi kvartal prošle godine nije obuhvatao subvencije.

“Sa njima se krenulo tek od aprila, ali da kažemo u tom prvom dijelu nekih 35 miliona eura je utrošeno na subvencije za zarade. l zatim treći i četvrti kvartal 2020-ete godine bio je nekih 25 miliona. U januaru mjesecu imali smo nekih 6 i po miliona što je ukupno oko 70 miliona eura samo na subvencije na zarade”, istakla je ona.

Četvrtim paketom mjera proširena i lista ugroženih djelatnosti. Pravo na subvencije dobili su oni čiji je promet u odnosu na 2019 godinu pao više od 50 odsto. U Ministarstvu razumiju i one koji su očekivali pomoć, a tim paketom nijesu obuhvaćeni.

“Mediji na žalost nisu bili u toj kategoriji. Prema podacima Poreske uprave to je pad nekih 20 odsto i razumijem da je to značajan pad ali da smo spustili tu granicu na 20 odsto onda bi to bio veliki pritisak na budžet i u ovom trenutku to nije bilo moguće. Svakako ono o čemu treba razmišljati kada su u pitanju mediji jesu neki nefinansijski modaliteti gdje se može pomoći. Mi smo u komunikaciji sa ministarkom javne uprave i imali smo par nekih razgovora upravo na tu temu”, kazala je Lipovina Božović.

Lipovina Božović kaže da je teško prognozirati kada nas očekuje potpuni oporavak domaće ekonomije. Sve zavisi, kako kaže, od pandemije korona virusa ali i procesa vakcinacije.

“Dobra je stvar što je imunizacija već počela i očekujemo da će do kraja aprila biti jedan veliki obuhvat građana kada je u pitanju imunizacija i to će stvoriti dobre pretpostavke da spremno dočekamo turističku sezonu. Možemo očekivati prihod od turizma nekih 50 odsto što bi bilo oko 550 miliona eura, pa je očekivanje da će u ovoj godini raste ekonomije biti pet odsto”, naglasila je ona.

U Ministarstvu kažu i da ove godine možemo očekivati turiste iz zemalja regiona ali i tržišta Rusije.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja