U bankama koje posluju na crnogorskom tržištu na kraju aprila bilo je ukupno 4,37 milijardi eura depozita, koji su za godinu porasli 25,6 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Da štednja u bankama poraste za četvrtinu najviše su doprinijeli nerezidenti. Oni su od prošlog aprila u domaće finansijske institucije prenijeli 393,45 miliona eura, pa njihovi ukupni depoziti iznose 1,25 milijardi. Domaći građani za godinu su uštedjeli 210 miliona eura, piše Pobjeda.me.

– U ukupnim depozitima dominirali su depoziti stanovništva sa 33,95 odsto. Oni su na kraju aprila iznosili 1,48 milijardi eura – navodi se u biltenu CBCG.

Depoziti privrede bili su 1,24 milijarde i porasli su 242 miliona eura. Kada je riječ o ročnosti, depoziti po viđenju činili su 74,75 odsto ukupnih, a oročeni 20,75 odsto. Od toga je većina depozita ročnosti od tri mjeseca do godine 46 odsto, a od jedne do tri godine 35 odsto.

Foto: Ilustracija, pexels

Krediti

Vrijednost odobrenih kredita na kraju aprila iznosila je 3,54 milijarde eura, što je 7,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

– Po osnovu kredita, banke su najviše potraživale od privrede i stanovništva – 77 odsto – pokazuju podaci CBCG.

U aprilu su krediti banaka odobravani po prosječnoj nominalnoj kamati od pet odsto, odnosno po efektivnoj od 5,71 odsto.

Nominalne kamate mikrofinansijskih institucija bile su znatno veće i iznosile su 20,53 odsto.

Bilansna suma banaka dostigla je 5.568,78 miliona eura, što je godišnji rast od 19,26 odsto.

– Ukupan kapital banaka na kraju aprila je vrijedio 615,34 miliona eura i bilježi

rast od 2,43 odsto na godišnjem, odnosno 0,56 odsto na mjesečnom nivou – dodaje se u biltenu CBCG.

Likvidnost

Svih jedanaest banaka koje posluju u Crnoj Gori bile su likvidne u aprilu, a njihova ukupna aktiva iznosila je 1,47 milijardi eura, što je godišnji rast 410 miliona ili 38,5 odsto.

– Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini u aprilu su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma – navodi se u dokumentu vrhovne monetarne institucije.

Obavezna rezerva banaka izdvojena kod CBCG bila je 224,47 miliona eura i bilježi rast od 39,80 miliona eura ili 21,55 odsto godišnje.

– Efektivna stopa obavezne rezerve, mjerena odnosom izdvojene obavezne rezerve i ukupnih depozita, iznosila je 5,13 odsto i bilježi pad u odnosu na april 2021. godine kada je iznosila 5,30 odsto – zaključuje se u biltenu.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja