Prema posljednjim preliminarnim podacima Centralne banke Crne Gore, ukupni depoziti u crnogorskim bankama na kraju oktobra dostigli su novi rekord premašivši 4,06 milijardi eura, dok je obavezna rezerva banaka bila 213,5 miliona eura i nastavlja sa stabilnim oporavkom nakon pandemije korona virusa.

U odnosu na posljednji dan 2020. godine, sredstva na računima crnogorskih banaka su uvećana za 688,12 miliona eura, prenosi rtcg.me.

Na kraju oktobra, stanovništvo u Crnoj Gori na bankarskim računima imalo je ukupne depozite od 1,358 milijardi eura.

Od tog iznosa, 901,49 miliona su depoziti po viđenju kojima mogu da raspolažu u svakom trenutku, čime se nastavlja rast ovog segmenta koji ima najveći iznos od januara 2013, od kada su dostupni ovi statistički podaci CBCG.

Foto: Ilustracija, pixabay

Oročena sredstva takođe su porasla, i to na 456,17 miliona eura, od čega najveći dio čine ona s periodom čuvanja od tri mjeseca do godinu – 210,4 miliona.

Slijedi štednja od jedne do tri godine – 173,44 miliona eura, na preko tri godine čuva se 38,51 miliona, a kratkoročno do tri mjeseca još 33,82 miliona eura.

U poređenju s prethodnim mjesecima, smanjuje se ukupan iznos oročen na period između tri mjeseca i godinu, dok svi ostali depoziti bilježe rast.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja